Затишие на източния фронт

валути

Краят на най-големия в света валутен възход – на руската рубла, вероятно се вижда. Но големите инвеститори не смятат, че изборите в страната през 2018-а и продължаващата интрига около въздържанието на ОПЕК ще поставят стабилността на руската валута в риск. Най-големите руски производители на диаманти и на злато – "Алроса" и "Полюс", както и инвестиционната компания на милиардера Зиявудин Магомедов – "Сумма груп", очакват рублата да отслабне с не повече от 5% от сегашните си равнища през идната година. И средната й цена да е около 60 рубли за един щатски долар.

След като през януари 2016-а докосна рекордно ниските 82.16 рубли за един щ. долар, паричната единица на Русия до края на 2016-а поскъпна с 45% (най-печелившата година в историята й), а от началото на 2017-а досега е добавила над 7% към пазарната си оценка към долара. Според главния изпълнителен директор на "Алроса" – Сергей Иванов, справедливият валутен курс е в близост до 60-61 рубли за един долар и неговата компания е направила финансовите си разчети на равнище от 61-62 рубли за долар.

Руските пари печелят от високите лихвени проценти в страната и от стабилните цени на суровия петрол след като "ОПЕК и приятели" орязаха производствените си квоти. И макар че "Банк России" продължава политиката си на парични стимули, сделката с ОПЕК трябва да приключи през април 2018-а, а по-късно предстоят и президентските избори в Русия. Водещите национални мениджъри очакват спокойната търговия на местната парична единица да се запази. По оценка на шефа на "Полюс" – Павел Грачов, сегашното положение на рублата като цяло е балансирано. Неговата компания прогнозира диапазон на търговия от 57 до 60 рубли за един долар, без силни колебания от тези нива до края на 2017-а и през част от 2018-а. 

Ценовите обрати на руската валута са доста вяли и са в близост до най-ниската си стойност за последните почти три години. Диапазонът на търговия се очертава между 58 и 61 за един щатски долар от средата на юни, а корелацията с котировките на суровия петрол са в близост до най-ниската стойност от февруари насам. 

Милиардерът Магомедов е солидарен със своите колеги в предвижданията си. Той смята, че в предизборната 2017-а рублата ще остане малко под 60 за един долар (което зависи и от цената на петрола) и през 2018-а ще омекне до малко над 60 за един долар.

Тези оценки са доста по-оптимистични, отколкото пресмята руското министерство на икономиката, чиято прогноза е за 66.1 рубли за един долар до края на 2018-а дори при "просветляваща" икономическа перспектива.

Руската парична единица се разменяше срещу 57.755 рубли за един щатски долар в следобедната търговия на 13 септември.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст