ОП – Велико Търново предаде на съд англичанин за грабеж и убийство на своя сънародничка

съд търново

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 45-годишен гражданин на Великобритания за грабеж придружен с убийство на своя сънародничка в с. Раданово.

Обвинението срещу Робърт Л. е за това, че на 12.04.2016 г. в с. Раданово, в къща на ул. “Тринадесета“ и в къща на ул. “Четиринадесета“, отнел чужди движими вещи – четири златни пръстена, златна халка, златно синджирче с кръст, дамско портмоне, сумата от 600 лв. и сумата от 50 лв. или всичко на обща стойност 926,60 лв. от владението на Норма С. на 69 години, гражданка на Великобритания, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и грабежа е придружен с убийство – престъпление по чл. 199, ал. 2, вр. чл. 198, ал. 1 от НК.

Робърт Л. /гражданин на Великобритания/ дошъл в България, като тук се занимавал със строителство. През 2012 г. отседнал в с. Арбанаси, но се запознал с българка и двамата заживели в с. Раданово. През 2015 г. изтеглили кредит от 12 500 лв., срещу ипотека на къщата им. За да може да се справят финансово, жена му започнала работа на круизен кораб и изпращала пари, а той се грижил за малолетното им дете.

Норма С. живеела сама в къщата си ул. „Четиринадесета“ – съседна на улицата на обвиняемия. Отглеждала кучета, които разхождала всеки ден. Подържали приятелски отношения. Обвиняемият извършвал ремонти в жилището й срещу заплащане, а когато имал нужда от пари тя му давала заем.

През 2016 г. работата на Робърт Л. намаляла и той имал финансови затруднения. На 12.04.2016 г. следобед помолил Норма С. да гледа сина му за час. Обвиняемият излязъл да се разходи, пил бира в селото и след това се прибрал в дома си. Влизайки в помещението, където се намирала пералната машина, върху масата видял портмонето на Норма С. и решил, че може да си набави средства, като я убие и ограби. В този момент пострадалата влязла в стаята. Обвиняемият взел чук и я ударил два пъти в тилната част на главата. Жената паднала до пералната машина. Обвиняемият започнал да я души с ръце, като я притискал с коляно, поставил кърпа върху лицето й и започнал да нанася нови удари с чука до като спряла да мърда. След това от портмонето й взел 600 лв. и златен пръстен. Измил се, прибрал детето от двора, качил го по стълбите в стаята му, сложил го да си легне и затворил вратата. Слязъл отново в помещението където била Норма С., свалил златни пръстени от ръцете й и взел от врата й златно синджирче. Изтичал до къщата на убитата, отключил с ключ, който имал от преди, от кухненско чекмедже взел 50 лв., намерил и златен пръстен, който също взел. След това заключил вратите и се прибрал в дома си. Натоварил тялото в ръчна количка, покрил го с покривало и отишъл до реката където изхвърлил трупа. Прибрал се и почистил следите от кръв, а чука, портмонето и парцалите, с които почиствал, събрал в чувал, които по-късно изхвърлил в контейнер край с. Самоводене. На следващият ден изчистил количката с водоструйка, отишъл в автосервиз в гр. Полски Тръмбеш, където оставил лекия си автомобил за смяна на акумулатора и продал в заложна къща, златните накити за 270 лв.

Тялото на пострадалата Норма С. било намерено на 18.04.2016 г. от служител при РУ гр. П.Тръмбеш при извършен обход на корекцията на реката в с. Раданово.

По искане на прокуратурата Робърт Л. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст