Отлагат преговорите за Брексит с една седмица

брексит

Говорител на британското правителсво съобщи, че Лондон и Брюксел са се договорили да отложат поредния четвърти кръг от преговорите за Брексит с една седмица за 25 септември, предаде БНР. 

Преговорите между ЕС и Великобритания за Брексит тряваше да бъдат подновени на 18 септември. Стана известно обаче, че двете страни са се споразумели те да бъдат отложени с една седмица. Това става седмица след като Ги Верхофстад, главен преговарящ от страна на Европейския парламент, прогнозира, че преговорите ще бъдат отложени след "важна намеса" на Тереза Мей. Верхофстад имаше предвид важна реч за Брексит, която премиерът Мей се очаква да произнесе около 21 септември. 

Правителствен източник, пожелал анонимност, е информирал медиите, че забавянето ще даде повече време и на двете страни да се подготвят по-добре за следващия кръг на преговори и не е в противоречие с желанието на Мей да направи дискусиите по-интензивни. 

Според източника това ще даде възможност и на Мишел Барние за повече разговори с останалите 27 страни членки за изработване на по-гъвкава позиция. Досегашните три кръга на преговори не отбелязаха напредък, като особено чувствителен остава въпросът за размера на "сметката по развода", която Великобритания трябва да плати за напускането на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст