Шефът на JP Morgan Chase: Биткойнът ще се срине

Виртуалната валута биткойн

Главният изпълнителен директор на голямата американска банка JP Morgan Chase Джейми Даймън очевидно не вярва в бъдещето на криптовалутите, след като нарече биткойна „измама“. В своя реч в рамките на инвеститорска конференция в Ню Йорк Даймън заяви, че дигиталната валута няма да функционира, защото практически е създадена от нищото. Същевременно той прогнозира сериозни загуби за купувачите на валутата. „Биткойнът ще приключи съществуването си със срив“, каза той, цитиран от CNBC и Investor.bg.

Даймън се пошегува, че дори дъщеря му си е купила биткойни, искайки да се въползва от тенденцията, която доведе до ръст на цената от над 300% от началото на годината. “Не казвам – купете на къса позиция за 100 000 долара и продайте, преди да се срине", каза той. “Това не е съвет за това какво да правите. Дъщеря ми купи биткойни, те поскъпнаха и сега тя си мисли, че е гений".

По време на отделна конференция по-рано през деня Даймън заяви, че биткойн манията напомня за лудостта по лалетата през 17-ти век (изразът tulipomania (от англ. tulip-лале и mania-мания) е станал нарицателно за т.н. финансови балони, като терминът произлиза още от ренесансова Холандия. Лалето, пренесено в Европа през 16-ти век от Турция, е предизвикало огромен интерес най-вече в Обединените провинции (сега Холандия), особено сред по-горните класи в обществото. Интерес, довел до достигането на нечувани равнища на цените тогава, б.ред.).

“Това е по-лошо от балона на лалетата, няма да свърши добре, някой ще бъде убит", каза Даймън по време на конференция за банковия сектор, организирана от Barclays. "Валутите имат правна подкрепа и ще го издухат".

Даймън заяви също, че „ще уволни на секундата" всеки трейдър в JPMorgan, който търгува с биткойн, отбелязвайки две причини. От една страна, това би било нарушение на правилата на банката, а от друга – подобни лица биха били глупави. „И двете неща са опасни за банката“, обясни Даймън.

Цената на биткойна падна след коментарите на Даймън с около 2 на сто до 4 106,23 долара за брой.

Критиката на Даймън идва в момент, в който някои от най-известните фигури на Wall Street започват да приемат криптовалутата. Том Лий от Fundstrat заяви, че цената на биткойна ще се покачи до 6000 долара през следващата година, а според медийни спекулации известният инвеститор Бил Милър също е придобил биткойни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст