ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шведите се разплащат без пукната пара в джоба

клм

Кафене в района Кунгсхолмен, близо до центъра на Стокхолм. Ароматна купчинка от топли кифлички с канела редом до прясно изпечен хляб. Интериорът е традиционно минималистичен – бели плочки, лампи без абажури… И още един все по-често срещан в Швеция елемент – табела с надпис: "Не приемаме пари в брой".  "Искаме да сведем до минимум риска от грабежи. Пък и с карта става по-бързо", твърди Виктория Нилсон, управител на две от шестнадесетте кафенета на една стокхолмска верига. По думите й жителите на шведската столица харесват този начин на разплащане.

Данните на Риксбанк – Централната банка на Швеция, показват, че парите в брой се използват при 20% от покупките в цялата страна. Това е два пъти по-малко от преди пет години. Дори в автобусите е невъзможно да се снабдите с билет срещу банкноти или монети. Профсъюзите успяха да се преборят за отмяна на продажбата им, заради сигурността на шофьорите.

От парите в брой са се отказали дори някои туристически забележителности като стокхолмският Pop House Hotel и музеят на групата ABBA. Един от членовете на легендарния квартет – Бьорн Улвеус, е сред най-яростните борци за промяна на традиционния начин на разплащане. Преди известно време престъпници обраха жилището на сина му, изнасяйки голяма сума пари.

Търговците на дребно също се стремят да не изостават, подпомагани от местни компании като iZettle. Тя е създала първия в Европа преносим терминал за заплащане с банкови карти. Подобни нови технологии облекчават значително собствениците на малки магазинчета и даже бездомниците, продаващи благотворителни списания.

Друг популярен начин за уреждане на сметките в Швеция е Swish – система за плащания с помощта на смартфон, която се използва от над половината шведи. Приложението се поддържа от най-големите банки и позволява безопасно превеждане на пари от сметка в сметка чрез мобилен телефонен номер. Достъпността на Swish  я е превърнала в най-популярното средство за разплащане на битпазарите и на училищните празници, както и между приятели и роднини. Ако хората в една компания искат да си разделят сметката в ресторанта, вече никой не може да отложи плащането на своята част под предлог, че няма достатъчно пари в себе си.

През последните седем години Риксбанк замени изцяло старите купюри и монети с нови. Колкото и да е парадоксално, това доведе до още по-голям спад на популярността на парите в брой. Според банката обемът на шведските крони в обръщение е намалял от 106 млрд. през 2009-а (около13 млрд. долара по сегашен курс) до 65 млрд. (8 млрд. долара) през 2016-а. През миналата година на купюрите и монетите се пада само 1% от разплащанията. В САЩ и средно в Европейския съюз делът на парите в брой е около 7 на сто. Прогнозата е, че към 2020-а парите ще се превърнат в най-маргиналната форма за уреждане на сметките в Швеция. Неотдавнашна анкета сред собствениците на 800 малки търговски предприятия показва, че две трети от тях очакват към 2030-а наличните пари изобщо да изчезнат от обръщение.

Но има и такива, които не се радват на подобни прогнози. Бьорн Ериксон, бивш комисар от шведската полиция и бивш президент на Интерпол, казва, че в кафенето близо до дома му все още приемат банкноти и монети, но поделенията на няколко банки вече не дават пари в брой. "Харесвам картите, но се ядосвам, че около един милион души – старци, бивши затворници, емигранти – не могат да плащат с тях, а на банките не им пука, защото тези групи от обществото не генерират доходи", обяснява Ериксон.

Седемдесет и една годишният мъж е активист на движение, което защитава добрите стари пари. Според него преходът към електронно разплащане увеличава опасността от киберкражби и провокира хората все повече и повече да живеят в дългове. "Помислете сами, защо да нападат Швеция като може просто да сринат платежната й система, и ние ще се окажем напълно безпомощни", тревожи се Ериксон.

Шведските власти също обърнаха внимание на тази тема. През юли се установи, че през 2015-а огромен масив от секретни военни документи се е оказал достъпен за лица, които нямат право на такава информация. Скандалът едва не предизвика разпадане на правителствената коалиция и разпали нови дискусии на тема кибербезопасност, включително за сигурността на електронните плащания. След година в Швеция ще се състоят поредните парламентарни избори, в които гласовете на възрастните хора и жителите на селата ще играят важна роля. А много от тях не са особено доволни от изтласкването на парите от обръщение. Въпреки че повечето шведи приемат с ентусиазъм електронните плащания, две трети от тях са против пълното изчезване на хартиените и метални крони, показват резултатите от неотдавнашно изследване.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст