Станишев призова Юнкер да няма Европа на две скорости

Сергей Станишев

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев поиска в писмо до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер гаранции, че няма да има Европа на две скорости.

Кохезионната политика трябва да остане сърцето на общия европейски проект, подчерта Станишев в писмото, което изпрати в навечерието на традиционното обръщение на Жан-Клод Юнкер към ЕП в Страсбург за състоянието на ЕС.

Лидерът на европейската левица призова към спазване на поетия ангажимент за повече социална Европа. Председателят на ПЕС поиска ясен и конкретен социален план за действие, който да бъде основният акцент в изказването на председателя на Комисията. 

"Вашето обръщение за Състоянието на съюза тази седмица идва в критичен за ЕС момент. Връзката между гражданите и техния Съюз отслабва все повече. Изправени сме пред истински подем на популизма, който не трябва да подценяваме. До европейските избори остават по-малко от две години. Сега е моментът да изправим Европа отново на крака. ЕС трябва да гарантира, че няма да има Европа на две скорости. Всички европейски граждани са и трябва да останат равни. Кохезията трябва да остане в основата на нашия общ проект, ако искаме той да оцелее и да продължи да се развива“, пише Станишев. 

В писмото си лидерът на европейските социалисти иска гаранции за достъп на всеки младеж до Европейската младежка гаранция и увеличаването на нейния бюджет до 5 млрд. евро годишно. Настоява и за адекватно финансирана Европейска детска гаранция, която да извади хилядите деца от бедността, в която живеят днес в ЕС. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст