ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Такса смет ще се плаща според изхвърления боклук

препълнени кофи боклук

Парламентът прие на първо четене проект за промени в закона за местните данъци и такси, които ще променят методиката за такса смет след 2 години. Управляващите дадоха за него 112 гласа "за", като 38 гласа "против" и 33 "въздържали се" дойдоха от БСП и ДПС.

В проекта, внесен от правителството, се предлагат три измерителя, на база на които общините да определят такса смет: 1) изхвърлени специални торби, 2) количество битов отпадък за имота, изчислено на база обем на контейнерите за смет и честота на тяхното изпразване, или 3) броят на живеещите в определен имот.

В проектозакона е записано, че общините могат да задължат жителите да купуват определен брой торби за боклуци, а тези, които не са използвани, да останат за следващата година.

Целта е такса смет да се определя на база количеството изхвърлени битови отпадъци вместо, както е в момента, според данъчната оценка или балансовата стойност на имота. Промяната трябва да влезе в сила от 2019 г., за което е получено съгласието на синдикати, бизнес и правителство на последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)

От БСП критикуваха промяната. "Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти", коментира Дора Янкова. Според нея общините не са готови да създадат такава организация.

Менда Стоянова от ГЕРБ и отговори, че общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация. "Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година. Имаме призив от общините този срок да се удължи", каза Стоянова и допълни, че между четенията ще се разгледат всякакви конструктивни предложения по механизма за образуване на разходите в план-сметката от битови отпадъци

Очаква се промяната да вдигне данъка за граждани и да намали разходите на фирмите. В момента от бизнеса се събират 2/3 от сумите, макар те да произвеждат едва 30% от отпадъците.

Новият модел се приема както по настояване от Брюксел, така и защото таксата трябва да е за извършена услуга, а не да е втори имотен данък. Принципът "замърсителят плаща" е заложен в европейските директиви, а България е единствена сред страните от ЕС, която определя таксите за битови отпадъци според стойността на активите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст