ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Chaumet est une fête

клм

Колекцията Chaumet est une fête (Шоме е празник)  е разделена на четири части.  Всички те са музикални със свой мотив и настроение – от валса на Щраус (Valse d'Hiver) до "Рапсодия в синьо" на Гершуин (Rhapsodie Transatlantique ). Във всяка от залите на историческата сграда на Chaumet на парижкия площад "Вандом", където бе подредена за посетители колекцията, звучеше музика, съответстваща на темите. Преди това обаче Chaumet est une fête бе представена на Седмицата на висшата мода във френската столица през юли.  

Първата част от колекцията – Pastorale Anglaise, е изградена от изумруди. В нея присъства и друг доминиращ мотив – шотландското каре, известно още като тартан. Дизайнерите на Chaumet се вдъхновяват за това стилово решение от брошка, изработена през 1907-а, която се пази в историческата колекция на бранда.

Pastorale Anglaise  се състои от шест предмета, сред които е и прекрасната брошка във формата на панделка.  Най-големите камъни са два изключителни изумруда, тежащи 28.9 и 11.74 карата от прочутото находище Музо в Колумбия. Те са инкрустирани в пръстен и колие Pastorale Anglaise. Любопитно е, че изумрудът може да се може да се сваля от колието, "за да бъде прибран в сейфа", както казват в Chaumet.  Украшението, разбира се, може да се носи и без него. Още повече че колието е най-скъпо в цялата колекция, стойността му надхвърля 2 млн. евро.

Цените на украшенията в новата колекция започват от 400 хил. евро. Като цяло те са по-високи в сравнение с предишни години. Причината е, че този път дизайнерите са заложили на по-редки и по-големи камъни, както и на по-сложната изработка.  В частта Pastorale Anglaise е представен и часовник гривна, един от трите в цялата колекция.

Втората част – Valse d'Hiver – е зимна и приказна с изобилие от бели перли и безцветни диаманти. При това става дума не само за култивиран, но и за натурален бисер, който днес се среща изключително рядко. Вярно, че той присъства само в едно от украшенията – дълъг гердан, който впрочем е първото продадено бижу от колекцията.  Историята на този камък е твърде интересна, защото е изваден от друго колие с мотив от приказката "Рибарят и златната рибка", представено преди няколко години. Клиентка, която да оцени скъпоценната вариация на произведението на Александър Пушкин така и не се намери, затова пък в съчетание с безупречното прозрачните диаманти бисерът беше купен моментално. Впрочем перлите са високо ценени в цялата история на бижутерската къща. Някога в историческата й сграда на площад "Вандом", където бе представена колекцията и където сега се намират музей, архив и част от офисните помещения, е имало специална работилница за низане на перлите.

Третата, по италиански страстна част – Aria Passionata, е изработена от червени рубини, турмалини и гранати. Става дума за изключително ярки и в същото време универсални украшения. Дори големи бижута като многоредовото колие от рубинови мъниста, пристегнато с брошка от едната страна, която може да се сваля, се вписва във всякакъв гардероб. 

В Rhapsodie Transatlantique доминиращо присъстват лилави и  жълто-зелени сапфири. В тази част присъстват и най-много брошки – две миниатюрни и една средна, които може да се носят поотделно или събрани в композиция. Обиците също са три чифта, най-интересните обвиват ухото като клонче с листенца. Рапсодията завършва с голям пръстен с три сапфира и внушително колие от сапфири и морганити.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст