ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Юнкер затяга правилата за поведение на еврокомисарите

юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер въведе нови правила за поведение на еврокомисарите, съобщи ЕК. С промяната на правила се цели постигането на повече прозрачност. Въвежда се удължаване на срока за "охлаждане" от 18 месеца на две години за бившите еврокомисари и на три години за бившите председатели на ЕК. Този срок е времето, в което бившите комисари не могат да заемат нова длъжност, особено без предварително съгласуване с комисията.

Юнкер обособява нов независим комитет по етика. Бившите еврокомисари занапред ще бъдат допълнително ограничени, особено ако искат да станат лобисти. За първи път се определя понятието "конфликт на интереси" и се въвежда принцип, че еврокомисарите не само следва да избягват конфликт на интереси, но и дейности, които могат да бъдат възприети по този начин. Ако бивши еврокомисари възнамеряват да работят в области, свързани с доскорошните им задължения, първо трябва да се допитат до комитета по етика. Занапред решенията на Съвета на ЕС и становищата на комитета по тези решения ще бъдат общодостъпни.

Въвеждат се по-строги правила за финансовите интереси на еврокомисарите. Те ще трябва да обявяват инвестициите, които надвишават 10 000 евро, независимо дали може да има конфликт на интереси.

Юнкер насърчава еврокомисарите да продължат да пътуват, но евтино. На всеки два месеца ще бъдат представяни данни за разходите за пътуване на всеки еврокомисар.

Предложените промени ще бъдат въведени от 1 февруари догодина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст