ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Теменужка Петкова готви строги мерки срещу кражбите на ток

Министерство на енергетиката - Теменужка Петкова

Обсъждаме при промените в Закона за енергетиката да заложим много по-рестриктивни мерки срещу кражбите на ток. Това каза в енергийният министър Теменужка Петкова пред Би Ти Ви. 

„Във фактурата на всеки един от нас няма да видите графа или ред, който да отразява крадена електрическа енергия. Моделът така е структуриран, че тези разходи на практика би трябвало и се поемат от електроразпределителните предприятия. Но като цяло остава в обществото чувство на несправедливост по отношение на това, че някой краде електрическа енергия за сметка на всички останали, които са добросъвестни платци”, обясни Петкова.

Министърът призова всички граждани, които имат подозрения, че някой се опитва да краде ток, да сезират веднага компетентните органи и съответното ЕРП.

"В останалите страни в ЕС има много строги механизми за подобен род деяния. Срокът, за който се заплаща електрическата енергия на много по-висока цена, се начислява не за 3 месеца, а за 1 г. Върху една такава мярка в момента водим дебати и в министерството, и с колегите от КЕВР”, обясни Петкова.

От 18 септември Министерството на енергетиката започва проверки в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор във връзка с готовността за есенно-зимния сезон. Такива проверки се правят за трета поредна година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст