Газ с мирис на корупция

южен поток

Около газовите проекти се въртят много пари, а около многото пари винаги има много интереси, които създават условия за корупция. Затова не бива да ни учудва, че прокуратурите на България и Руската федерация са сезирани да проверят данни за корупционни практики, свързани с проекта "Южен поток". Автор на сигнала е неправителствената организация "Антикорупционен фонд", като искането е да се провери информация, изнесена в някои медии.

Става дума за публикуваната на 30 декември 2014-а статия в американския вестник "Ню Йорк Таймс", посветена на българо-руските отношения с основен акцент проекта "Южен поток". В материала е описано конкретно събитие – среща между руския депутат и специален пратеник на президента Владимир Путин – Александър Бабаков и български заместник министър, предизвикваща въпроси и сериозни съмнения за корупционни практики. "Поставяме това на вниманието на двете институции за извършване на проверка и установяване дали е налице извършено престъпление", казват от Антикорупционният фонд.  

Другият конфликтен момент е, че посещенията на Александър Бабаков в България са се случили в нарушение на наложените му санкции през ноември 2014-а. Бабаков и неговият сътрудник Александър Воробьов са в списъка на Европейския съюз и САЩ за забрана за влизане в съответните страни и запор на активи. "Налице са и публикации във френската преса с данни за финансиране на френски политически субекти със заем от руски банки, в които е замесено името на Бабаков", отбелязват още подаделите на сигнала.

Основните въпроси, които се поставят са: "Кога и на какво основание Александър Бабаков е посещавал България?", "Какви срещи е организирал и дали на срещите не е присъствал и неговият сътрудник Александър Воробьов?", "Осъществявали ли са те самостоятелни срещи с български лица от високите етажи на властта?", както и "С кои лица са били извършвани срещите, заемали ли са тези лица висши длъжности и дали на тези срещи не са били отправяни предложения за подкупи или извършвани корупционни сделки, включително и във връзка с проекта "Южен поток"?". 

"Освен извършване на проверка по изложените данни за установяване на корупционни престъпления, очакваме българската прокуратура да провери и дали Държавната агенция за национална сигурност е събрала информация, и в случай, че такива престъпления са били извършени, да повдигне съответните обвинения до осъждане на виновните лица", е позицията на Антикорупционния фонд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст