Лупинги над “Дондуков”

Президентство Връчване на мандат за съставяне на правителство Бойко Борисов Румен Радев...

Покрай скандалите около купуването на нови изтребители за военната авиация за пореден път се видя, че всяка дума на премиера Бойко Борисов е предпоследна. Тази седмица премина под знака на задочните му (чрез медиите) спорове с президента Румен Радев по темата за самолетите. Но това сякаш измести фокуса от факта, че само в рамките на няколко месеца лидерът на ГЕРБ се обърна на 180 градуса.

По принцип Борисов никога не е твърдял категорично, че неговото трето правителство ще купува въпросните изтребители. Само че през лятната ваканция явно е забравил ангажиментите, които пое след Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от Радев на 30 май тази година. Излизайки от заседанието на "Дондуков" 2, Борисов се спря пред струпалите се журналисти и с неохота обяви, че "правителството ще започне преговори с основните държави, които произвеждат такива самолети". По думите му "единствената задача, която колегите ще получат от мен, е да направят така, че в следващите 15-20 години да плащаме изтребителите на вноски, както Унгария. Така ще можем да модернизираме и сухопътните войски, и флота".

Месец по-късно, на 23 юни, в Брюксел, министър-председателят обаче се оплака, че шведските изтребители "Грипен" били "предопределени" от президента Радев, служебния министър на отбраната и експертите. Затова се срещнал с шведския си колега Стефан Льовен. "Казах на шведския премиер, че сядаме и първо говорим за индустриално сътрудничество. Второ – за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от други неща. Вземем ли решение, вървим на преговори първо с вас, после с "Юрофайтър". Пазарлъкът ще е много тежък и дълъг процес", обобщи Борисов резултатите от водените разговори. А на следващия ден се оправда, че няма пари за увеличение на заплатите на полицаите, тъй като "бил принуден да купува "Грипен"-и.

В "битката за военната авиация" се включи и Цветан Цветанов, който дори намекна за наличието на корупция и лобизъм. Цветанов настоя в парламента да се създаде анкетна комисия. Тя била изключително необходима, тъй като в Чехия и Унгария, където се ползвали същите самолети, вече имало съмнения за корупционни схеми. В крайна сметка такава комисия беше създадена и за неин председател бе определен Емил Христов от ГЕРБ. Но от БСП директно обвиниха Цветанов, че лобира за американските "Ф 16", при това втора ръка. И поръчителите нямало да му простят, ако не изпълни поръчката. А от ДПС изказаха съмнения, че парламентарната проверка щяла да блокира процедурата, дори да я компрометира.

Усетил накъде духа вятърът малко преди да приключи тримесечната работа на анкетната комисия, президентът Румен Радев обяви, че лобистите са взели своето и конкурсът вече се връща в изходна точка, което застрашавало окончателно да приземим стогодишната си авиация. Последва размяна на критики между Борисов и Радев от телевизионния екран. Според държавния глава "Борисов всеки ден си мени решението, а така не се гради национална сигурност". При което премиерът леко даде задна и рече, че когато Радев приключи с ангажиментите си в рамките на Общото събрание на ООН, двамата ще седнат и ще говорят. Но вече се придържаше към своята нова линия, че има по-наложителни разходи и летците трябва да почакат.

"Три милиарда ще заминат за самолети. Ще ги дадем, но ще се пазарим. Трябва ли да се хвърлим на най-хубаво и най-скъпото? А като се дадат 3 млрд. лв. за изтребителите, още 7 милиарда трябва да се дадат за корабите и сухопътните войски. Хайде да източим държавния резерв и да го дадем за въоръжение и нищо няма да усетите срещу това. Освен армия в държавата има пенсионери, полицаи, жп работници, доктори, учители, хора в неравностойно положение, инфраструктурни проекти, които също изискват пари", сопна се Борисов на Радевите критики.

Както можеше да се очаква, отношение по случая взе и шведската страна. "В последните седмици бяхме свидетели на много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения, разпространени публично", посочиха от фирмата производител на "Грипен" – "Сааб" . Шведите подчертават, че никога не са търсили каквото и да е нечестно предимство по време на процедурата. И обвиненията, че се възползват от схемата за плащане, поставена като изискване от нашето министерство на отбраната, не са основателни. "Докато очакваме резултатите от дейността на временната парламентарна комисия, която разследва заключенията на независимата комисия от експерти, назначена от Министерството на отбраната, забелязваме публикации в медиите, според които най-вероятната препоръка ще бъде стартирането на нова тръжна процедура. С уважение към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме искали да изтъкнем, че започването на нова международна процедура ще доведе до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за отбрана. Това допълнително ще натовари оперативния бюджет на българските ВВС", се казва още в писмото на "Сааб". Но от ГЕРБ контрираха, че забавянето ще е само от около шест месеца.

Очевидно Бойко Борисов постигна своето. Процедурата бе върната изначало, за да бъде разгледана допълнителна оферта – нови изтребители "Ф 16", предложени от САЩ. Въпросът е какво накара Борисов да спретне тези промени и цялото протакане? Отговорът може би се крие в думите на председателя на анкетната комисия Емил Христов: "Изборът на новите самолети е стратегически, не политически. Тук няма политика, има геополитика. Следете какво се случва по целия източен фланг на НАТО и от другата страна… Това е не просто избор на самолет, а избора на България. Избираме нещо много по-голямо, а именно къде ни е мястото."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст