Виена: Нов миграционен път минава през България

австрия мигранти

На Балканите се появяват нови миграционни маршрути, заяви австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил в интервю за германския в. "Велт", съобщи ТАСС.

"По наши данни, в последно време на Балканите започнаха да се появяват нови маршрути", каза той, отбелязвайки, че това е станало след като Унгария и Македония "значително засилиха мерките по охраната на външните граници на ЕС". "Много бежанци се опитват да стигнат до северна Европа през Словакия, като избират пътя през Румъния или България", отбеляза министърът.

Доскоцил смята за необходимо да се създадат в африкански страни като Мали или Нигер центрове, в които ще бъдат разглеждани молбите за предоставяне на убежище в европейските страни. Подобни центрове биха могли да бъдат охранявани от военни от страните членки на ЕС съгласувано с ООН.

Министърът припомни, че тази година в Австрия вече са пристигнали близо 20 хиляди нови мигранти, 12 хиляди от които са подали молби за убежище. По данни на австрийските власти около 8000 души, кандидатстващи за убежище в Австрия тази година, са пристигнали през Балканите, отбеляза Доскоцил.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст