Даваме милиарди за социални помощи, а внасяме работници от чужбина

Министерски съвет Бойко Борисов

Даваме милиарди левове за социални помощи, а се налага да внасяме работници от чужбина. Това се отнася не само за висококвалифицирани специалисти, а и за общи работници. Няма кмет, който да каже, че в неговия район не липсват кадри. Това трябва да се промени чрез инвестиции в образованието.Това заяви премиерът Бойко Борисов  на пресконференция в Министерски съвет, където регионалният министър Николай Нанков представи информация за предвидените инвестиции от 624 млн. лв. за подобряване на образователна инфраструктура по линия на управляваната от министерството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Присъстваха и министрите на образованието Красимир Вълчев и на младежта и спорта Красен Кралев, както и кметове на общини-бенефициенти по програмата.

"Имаме 2400 училища и 2100 детски градини в страната. Една огромна материална база, а българинът на две места свежда глава с уважение – в църквата и в училището. Полагаме усилия за ремонта на църквите и манастирите, и на училища и детските градини. Всеки иска да влезе в чиста, модерна сграда – това е добре за децата, родителите и учителите.Увеличават се парите за учителите, ремонтират се училища, енергийна ефективност, сменяме осветлението, оправяме физкултурни салони и плувни басейни. Такива пари никога не са давани и няма да се дават. За това европейската солидарност е толкова важна за нас", каза Борисов.

Премиерът допълни, че с помощта на образователното, социалното министерство, МВР и местните власти над 3 000 деца, които не са били записани за училище, са прекрачили училищния праг. 

Министър Нанков подчерта, отпуснатата сума за образователната инфраструктура е  624 млн. лева, като над 400 учебни заведения попадат в програмата, като това означава, че над 250 000 деца ще бъдат засегнати от тази инвестиция. 

Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че  парите от тази програма ще бъдат инвестирани в много професионални гимназии, а голяма част от средствата ще бъдат за техническо оборудване. "Професионалните гимназии са необходими, защото дават така необходимите кадри и работна ръка", обяви Вълчев.

Красен Кралев обеща съвсем скоро всички училища в страната да имат физкултурни салони, защото на доста места в момента липсват.

"С отпуснатите средства по оперативната програма ще бъдат ремонтирани физкултурните салони, както и редица спортни училища и общежитията към тях. 30% от българските училища нямат физкултурни салони. Работим упорито в тази насока и се надяваме през следващата учебна година този проблем да бъде решен", категоричен беше спортният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст