Над 40 страни подписаха договор за забрана на ядрените оръжия

Атомна бомба

Над 40 страни подписаха вчера договор за забрана на ядрените оръжия – пакт, който бе пренебрегнат от световните ядрени сили, но е смятан все пак за историческо споразумение от поддръжниците си, съобщи Асошиейтед прес.

"Вие сте държавите, показали морално лидерство в свят, който в днешно време отчаяно се нуждае от морални лидери", заяви в началото на церемонията по подписването Беатрис Фин, изпълнителен директор на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия.

За един час 42 държави сложиха имената си под договора. Гвиана, Тайланд и Ватикана вече ратифицираха договора, който трябва да бъде ратифициран от 50 държави, за да влезе в сила.

За тях ще важи забрана да разработват, да изпробват, да произвеждат, да притежават или да се запасяват с ядрени оръжия.

Още през юли 120 страни дадоха одобрението си за такъв договор, но преговорите за него бяха бойкотирани от ядрените сили и техните съюзници.

САЩ, Великобритания и Франция смятат обаче, че забраната няма да сработи. Американската посланичка в ООН Ники Хейли заяви, че разоръжаването ще окуражи "лошите играчи", а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан нарече договора "пожалателно мислене", което "граничи с безотговорност".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст