Напрежение във властта

Парламент Бойко Борисов

По всичко изглежда, че напрежението между коалиционните партньори в кабинета "Борисов 3" тревожно нараства. Оказва се, че причината е липсата на диалог между ГЕРБ и "Обединените патриоти". Само преди дни тази информация от кухнята изнесе вицепремиерът Валери Симеонов. Според него препъни камък в отношенията е и кадровата политика, която той описа като "безпринципни партийни назначения". По думите му се забелязвали известни диспропорции – назначенията не отговаряли на съотношението на ГЕРБ и патриотите в парламента.

"Напоследък нямаме диалог с Бойко Борисов и коалиционните партньори. От два месеца не сме правили коалиционен съвет. Управлението е общо и отговорността е обща", обясни Симеонов пред bTV. След което съобщи, че е поискал от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на следващата седмица да има събрание на партиите от управляващото мнозинство.

Както е известно, след подписването на коалиционното споразумение между ГЕРБ и националистите, беше създаден политически съвет, в който да се обсъждат правителствените политики. Първоначалната идея бе той да заседава всяка седмица. Тогава Валери Симеонов изрази задоволство, че това ще гарантира съгласуването на предложения между партньорите. Но няколко месеца след поемането на властта нещата изглеждат по друг начин.

За засилване на напрежението може да допринесе и предстоящото обсъждане в парламента на правителствения доклад за националната сигурност, в който Русия бе описана като заплаха. През седмицата председателката на БСП Корнелия Нинова прикани националистите да гласуват против документа, но нейният апел за общи действия изглеждаше по-скоро ултимативен. "Призоваваме вицепремиерите Симеонов и Каракачанов да оттеглят подкрепата си за доклада, а председателят на групата на "Обединени патриоти" Волен Сидеров и депутатите от нея да гласуват също против. Сега е времето да покажат дали са патриоти, които държат на предизборните си думи или лъжепатриоти, които са се борили само за властта", заяви лидерът на левицата.

Интересното е, че водачът на националистите в Народното събрание вече бе поискал документът да бъде редактиран. Сидеров обясни, че докладът се нуждаел от много сериозна редакция, включително защото езикът му бил "ужасен". "Може да има намеса от страна на премиера и да бъдат редактирани тези текстове, които по един излишен и нелеп начин създават напрежение", отбеляза той. Освен това припомни, че "Атака" е партия, която е за поддържането на добри отношения с Русия.

Впоследствие вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов също се обяви за промяна на текстовете. За разлика от Симеонов обаче военният министър сподели, че нямал проблеми при комуникацията с Борисов. "Коалицията не скърца", категоричен бе Каракачанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст