Радев разговаря в ООН за мигрантската политика

Президентът Румен Радев и премиерът на Холандия Марк Рюте

Провеждането на правосъдната реформа в България и стремежът на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство са били сред акцентите по време на разговора на президента Румен Радев с министър-председателя на Холандия Марк Рюте. Българският държавен глава взе участие в 72-рата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където проведе и редица двустранни срещи.

Холандският премиер е поискал да се запознае с направеното у нас за недопускане на опити за външна намеса в изборния процес и във вътрешните работи. "По време на служебното правителство бяха предприети редица успешни мерки в тази насока", е отбелязал Румен Радев и е подчертал, че се очаква в скоро време посещение на холандския външен министър, който да се запознае на място с българския опит. 

Трансформацията на европейската политика към мигрантите и фокусирането на подкрепата на ЕС за решаване на икономическите и социални проблеми-  преди всичко в държавите на произход на миграционните потоци, пък е била водещата тема в разговора на президента с председателя на  Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак. След края на срещата Радев подчерта пред български журналисти, че ако продължаваме с политиката на отворени врати, това не само ще увеличава средствата в бюджетите на държавите членки за осигуряване на програми за интеграция и гарантиране на собствената им сигурност, но и проблемът няма да бъде решен на мястото, на което е възникнал.  "Колкото и средства да изхарчим, никога няма да си гарантираме стопроцентова сигурност в Европа", бе категоричен той.

Българският държавен глава е отправил покана както към президента на САЩ Доналд Тръмп, така и към вицепрезидента Майк Пенс да посетят нашата страна. Според него стратегическото партньорство на България със Съединените щати е било потвърдено по време на приема, даван от американския президент за ръководителите на делегациите на 72-рата сесия на Общото събрание на ООН.

В отговор на въпрос за международната подкрепа за учредения по инициатива на френския президент Еманюел Макрон "Глобален пакт по околната среда", Радев заяви, че тази инициатива се подема от всички държави. "Тя ще се развива, ние просто няма накъде да отстъпваме повече. Виждате, че и САЩ след няколкото серии урагани приемат, че не може с лека ръка да се отдръпнеш и да не си ангажиран към климатичните промени", изтъкна президентът.

Румен Радев и председателят на Световната банка Джим Йон Ким са направили преглед на 25-годишното сътрудничество на страната ни с финансовата институция и какви са перспективите за неговото развитие. Днес България не очаква отпускане на заеми и финансова помощ, а експертиза и анализ какъв път да избере, за да постигне много по-интензивно икономическо и социално развитие.

В рамките на работното си посещение в САЩ Радев участва и в Глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг,  с когото размени мнения по политически и финансови въпроси. А по-късно взе участие и в международната конференция "Предотвратяване на използването на интернет за терористични цели", организирана от президента на Франция Еманюел Макрон и министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст