Ще има нови правила за санирането

саниране

Методиката за прилагане на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще бъде променена. Процедурите ще се оптимизират и ще се въведе по-строг контрол, чрез създадения в строителното министерство нов отдел "Контрол и мониторинг" към дирекция "Жилищна политика". Това обяви министърът не регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който през седмицата, заедно със заместничката си Малина Крумова, се среща с членове на Управителния съвет на Камарата на строителите в България.

Специално сформирана междуведомствена работна група предстои да разгледа методиката на програмата и да предложи конкретни изменения. Крумова посочи, че Камарата на строителите също може да даде насоки за добри практики по отношение на качеството на изпълнение, неквалифицирания персонал и неспазването на изискванията за безопасност, констатирани при реализацията на отделни обекти. "Стоим зад програмата. Тя има социален ефект, давайки работа на фирмите. Членовете на камарата имат задължението да спазват изискванията, но няма достатъчно квалифицирани кадри в страната", коментира на свой ред председателят на КСБ Николай Станков.

Регионалният министър все пак напомни, че бъдещето на програмата за саниране зависи от дебатите, които предстои да бъдат проведени в Народното събрание. Ако депутатите не се обединят за продължаване на финансирането, всички идеи могат да се окажат напразни. 

С представителите на камарата министър Нанков обсъди и изпълнението на големите инфраструктурни проекти. Той обяви, че през октомври ще бъде пуснат търга за проектиране на оставащия за изграждане участък от магистрала "Хемус". "Вече стартираха обществените поръчки за скоростния път София-Калотина и за тунела "Железница" на магистрала "Струма". В края на годината се предвижда да бъде обявен и конкурсът за избор на изпълнител за пътя Ботевград – Мездра", посочи Нанков.

По време на срещата стана дума и за въвеждането на типови договори и процедури при възлагането на обществени поръчки, което ще намали възможностите за обжалване на процедурите и ще спомогне за по-доброто изпълнение на проектите. По отношение на нормативната уредба, регламентираща строителния бранш, регионалния министър каза, че ще се върви в посока електронизация на процесите по заявяване на услуги, а справките от регистрите ще се извършват по служебен ред.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст