Търсенето на активи убежища запазва устрема си

Монети

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Голямата новина за международните пазари на държавен дълг през изминалата седмица бе заседанието на борда на Фед, което определено  раздвижи  доходностите. След като фючърсните пазари намалиха сериозно вероятността за повишение на основните лихви с оглед на икономическото развитие в САЩ в последните месеци, монетаристите по-скоро остават  привързани към намерението  за още едно повишение до края на годината. Според Йелън и компания щетите от сезона на ураганите, макар и значителни, остават ограничени в своята устойчивост. Предвижданията са инфлацията стабилно да се задържи на нивата около целевите 2% през следващата година, но  в същото време пазарът на труда ще запази силата си, продължавайки рекордите по заетост. Всичко това се отрази изключително положително върху котировката на щатския долар, който поскъпна спрямо основните валути. В същото време пренастройката на позициите  доведе до ръст на  доходностите, търсени от инвеститорите по щатските държавни облигации,  които приключиха седмицата на нива от 2.27% при ръст от 8.4 базисни точки.

Друг пазар, който бе значително повлиян от промяна в монетарната политика, бе този на британските държавни облигации. Повишение на основните лихви на Острова изглежда доста по-вероятно, отколкото пазарите предполагаха преди срещата на борда на Бенк ъф Ингланд в края на миналата седмица. Макар и с доста по-различна цел (борба с инфлацията), британските монетаристи може да прибягнат до повишение доста по-бързо ,отколкото  търговците  на паричните и  на дълговите пазари предполагаха. Всичко това доведе до сериозно поскъпване на британския паунд, който бе най-печелившата валута през седмицата, докато джилтовете бяха сред най-поевтиняващите. Десетгодишните британски ДЦК приключиха седмицата при нива на доход от 1.375% при ръст от цели 14.7 базисни точки.

В Европа като основното  "раздвижващо" събитие се очертават изборите в Германия в края на месеца. Въпросът далеч не е дали партията на  канцлера  Ангела Меркел, ще спечели, което изглежда повече от сигурно с оглед на последните социологически проучвания, а дали  ще успее  да формира  устойчиво мнозинство бързо след изборите. Тези въпросителни донякъде ограничават ръстовете на доходностите по немските бундове, които са повлияни от търсенето на рискови убежища. В десетгодишния им матуритет доходностите отбелязаха ръст от 3.7 базисни точки – до 0.467% през изминалата седмица. За сравнение, в същият матуритет  доходността на френските книжа  се повиши  с 4.5 базисни точки  – до 0.752% през седмицата.

В периферията имаше сериозна позитивна изненада през изминалата седмица. Повишението на кредитния рейтинг на Испания и на  Португалия доведе до подкрепа за техните книжа. Испанските десетгодишни суверенни облигации приключиха седмицата при нива на доход от 1.594% при минимално изменение спрямо седмица по-рано. Спредът между тях и италианските десетгодишни дългове продължи да се разширява, като вторите добавиха 2 базисни точки към дохода си през седмицата, приключвайки на нива от 2.093 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст