Шенген е приоритет, но и част от двойните стандарти в Европа

илияна йотова

Основен приоритет по време на европредседателството е присъединяването на България към Шенгенското пространство, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, според която обаче "Шенген" е и част от голямата тема за двойните стандарти в Европа. 

По думите й докато има двойни стандарти и Европа се дели на централни страни и периферия, "не можем да говорим за успешен европейски проект". 

Вицепрезидентът сподели, че предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС е огромен шанс за страната ни, но само ако успеем да се възползваме от този шанс. Йотова също така изрази задоволство, че през миналата седмица правителството е започнало дискусиите по приоритети на България в първите шест месеца на следващата година.

"Предстоят два-три месеца до края на тази година, които ще бъдат много активни към интереса на страната. Той трябва да бъде поставен много сериозно на европейската маса, и като страна, която е външна граница на ЕС. И  най-важното, един от съществените приоритети, които страната постави, това е разширяването на ЕС по посока на Западните Балкани", добави Илияна Йотова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст