5000 водачи, които регистрират автомобилите си в Пътна полиция, ще получат безвъзмездно хендсфри

хендсфрии кат

Пълната подкрепа на министъра на вътрешните работи Валентин Радев получи инициативата на евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков, чиято идея е да напомни на водачите, че разсейването по време на шофиране е изключително опасно, сочи МВР.

„Пътна полиция подкрепя всички инициативи за подобряване безопасността на движението“, каза началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски. Той отбеляза, че тази година има намаление на броя на жертвите и ранените, но за да стане това тенденция, е важно да продължат общите усилия в тази насока. Разсейването на водачите води до тежки произшествия. Миналата година има 245 загинали при пътнотранспортни произшествия с един автомобил, т. нар. самокатастрофирали. В повечето случаи тези инциденти са настъпили при разсейване на вниманието. Тази година за първите 8 месеца има 133 загинали в ПТП с един автомобил. Именно затова обръщаме внимание, че говоренето по телефона е една от причините за разсейване и загуба на контрол над управлението на автомобила, допълни още комисар Рановски.

Не можем да останем равнодушни, към това, което се случва по пътищата и големият брой жертви, каза евродепутатът Андрей Новаков – това бе и причината с колегата Емил Радев да предоставим 5000 хендсфрита безвъзмездно на Пътна полиция и те да бъдат раздадени на хората. Това трябва да им обърне внимание да не се разсейват докато шофират, а да внимават на пътя. Два са факторите, които влияят върху пътната безопасност – едното е качеството на пътя, което вече многократно е казвано, че е приоритет и се инвестира, а другото е поведението на самите водачи, заключи още той.

25 500 са жертвите по пътищата на Европа за миналата година, 135 000 са тежко ранените, тази статистика се променя към по-добро, но бавно, с 2% на година. Надяваме се, че и в България ситуацията ще се промени, каза на свой ред евродепутатът Емил Радев. За да се случи това, според него, важното е всеки да спазва правилата.

От днес, при регистрация на автомобили в пунктовете на Пътна полиция, има възможност плащанията на таксите да се извършват през ПОС-терминали, обяви още комисар Рановски. Това е една от мерките на МВР за подобряване на административното обслужване на гражданите. Усилията на ръководството на вътрешното ведомство са насочени осигуряване на такава възможност и по отношения на плащания на глоби за нарушения по Закона за движение по пътищата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст