Есенна свежест в коктейлна чаша
Есента официално е тук и носи полъх на свеж въздух, елегантни пуловери, по-къси дни и красив листопад. Това е едно от любимите ни времена в годината, защото се отърсваме от ленивите летни дни и се захващаме за работа с кипяща енергия. Едва ли има по-подходящ момент от хладните есенни вечери да се отдадем на най-добрите алкохолни коктейли, които наистина затоплят душата и тялото и ни карат да се чувствате прекрасно. Това са някои от любимите ни есенни напитки. Разположете се удобно и се наслаждавайте!
Apple-Brandy Hot Toddy
Ябълковото бренди е перфектно не само когато сте попаднали в капана на лошото време, но и ако имате нужда от нещо вкусно, с което да се поглезите. За да си го приготвите, се нуждаете само от чаша и половина вода, 2 супени лъжици мед, половин чаша пресен лимонов сок, 2 чаши ябълково бренди и пръчици канела. В малка тенджера кипнете водата, оттранете от котлона и разбъркайте с меда, докато той се разтвори. Смесете с лимоновия сок и ябълковото бренди. Поставете пръчица канела във всяка чаша, изсипете в тях горещата течност и сервирайте.
Rose Sangria с боровинки и ябълки
Боровинките и ябълките придават на тази сангрия сладко чувство за есен. Рецептата отнема малко повече време, но ни се доверете, струва си! За да получите този коктейл пригответе чаша вода, чаша захар, половин чаена лъжичка червен пипер, 1 голяма пръчка канела, 4 бадема, 3 цели карамфила, 1 стрък анасон, 2 чаши боровинки, 2 ябълки, нарязани на кубчета, 1 бутилка вино розе, 60-70 мл. порто, 60-70 мл. ликьор Cointreau, 60-70 мл. боровинков сок и
кубчета лед за сервиране.
В тенджера смесете водата, захарта, червения пипер, канелата, карамфила и анасона. Загрейте сиропа при умерено ниска температура за 15 минути. Сложете в купа и добавете боровинките и ябълките. Покрийте и охладете за една нощ. В голяма кана разбъркайте розето с портото, ликьора, сока от червени боровинки, плодовете и чаша от плодовия сироп с подправките.
Поставете в хладилника за около 1 час и сервирайте над лед.
Bourbon Chai
Със съвършена комбинация от подправки този чай с бърбън е перфектен акомпанимент за лека нощна музика. Съставките му са: изваденото съдържание на 8 торбички черен чай,
8 намачкани ядки зелен кардамон, 8 натрошени бадема, 8 натрошени зърна черен пипер, 8 карамфила, 3 стръка анасон, 2 пръчици канела, половин нарязано индийско орехче, 1 парче пресен джинджифил, обелен и тънко нарязан, 1 пръчка ванилия, разполовена и остъргана, 6 чаши гореща вода, 6 чаши неподсладено бадемово мляко, една трета чаша мед или агаве, 1 чаша бърбън.
В 4-литрова тенджера комбинирайте насипния чай, подправките, джинджифила, ванилията и полейте 6 чаши гореща вода. Стоплете на средно-висока температура и добавете бадемовото мляко и меда (агавето) и разбъркайте добре. Отстранете от котлона и оставете на страна за 10-15 минути. Прецедете с фино сито или тензух, натискайки отгоре, за да извлечете екстракта от вкусове. Прехвърлете чая в топлоустойчив съд за сервиране и смесете с бърбъна.
Pumpkin Martini
Има ли есен без тикви или без мартини? Комбинацията от двете може да ви учуди с мекия си карамелен вкус. Необходимите съставки са кубчета лед, 50 мл. ванилова водка, четвърт чаша какаов крем, 50 мл. сметана, 1 чаена лъжичка изсушено тиквено пюре и сметана от спрей за украса. Напълнете коктейлен шейкър наполовина с кубчета лед. Добавете ваниловата водка, какаовия крем, гъстата сметана и тиквеното сухо пюре и разклатете добре. Потопете пръстените на 2 чаши мартини в купа със сметана за украса и изсипете коктейла в чашите.
Brandy Alexander
Това е есенна адаптация на популярния коктейл „Александър“, само че приготвен с бренди, вместо с джин. Съставките са 60 гр. какаов крем, 60 гр. гъста сметана, 50 мл. бренди, лед и едно индийско орехче. Първоначално поставете коктейлните чаши във фризера, за да се охладят. Изсипете какаовия крем, сметаната и брендито в шейкър. Допълнете с лед, покрийте и разклатете енергично за 30 секунди докато течността изстине добре. Изсипете в замръзналите чаши и украсете с прясно настърганото индийско орехче.