По искане на ОП – Русе български гражданин е задържан на основание Европейска заповед за арест

арест

По искане на Окръжна прокуратура – Русе съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 24-годишен българския гражданин. Определението подрежи на незабавно изпълнение, след като задържаният оттегли жалбата си, депозирана пред апелативната инстанция.

Петър Т. е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест от германските власти, издадена на 13.06.2017 г. от прокуратурата в град Bielefeld, Федерална Република Германия. Обвинението е за организиране на група за извършване на джебчийски кражби в Германия и други държави. За извършители на кражбите са използвани жени, които се намират в родствени връзки с него.

Петър Т. е установен в дома му в гр. Русе. С постановление на Окръжна прокуратура – Русе е задържан за срок от 72 часа до внасяне на искане до Окръжен съд – Русе за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Издадената ЕЗА е във връзка с общо 22 престъпления, извършени през периода 07.10.2016 г. – 07.02.2017 г., в гр. Реда-Виденбрюк и на други места в Северен Рейн-Вестфалия. Петър Т. и други уличени лица са заподозрени в това, че са организирали кражби в Германия и в други държави. Касае се за жени, предимно членове на семействата им, които са извършвали кражби на портмонета с пари в брой и ЕС-карти от дамски чанти на жени. След кражбите ЕС-картите са били използвани за непозволено теглене на пари от банкомати. В резултата на тази престъпна дейност са причинени имуществени вреди в размер на 10 хиляди евро. За това престъпление се предвижда наказанието „лишаване от свобода“ до 15 години според Наказателния кодекс на Федерална Република Германия.

Прокуратурата ще внесе в съда искане за предаване на български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест на искащата държава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст