Създават електронна платформа за цените на лекарствата

Лекарства

Министерство на здравеопазването планира създаването на електронна платформа и регулиране на цените на медицинските изделия. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева, която участва в кръгла в маса на тема: "Корупционни рискове при доставката и употребата на медицински изделия".

"За да стигнем до електронна платформа, първо трябва да  изградим национален регистър. Идеята е платформата да функционира по подобие на тази за лекарствата. Идеята е да се договарят цените на национално ниво. Има много неща, които трябва да се променят в Закона за медицинските изделия", обясни Нейчева.

Тя подчерта, че електронната платформа за лекарствата е задължителна за всяка болница, в която има държавно участие, за частните болници не е – те не провеждат процедура, но ще бъде задължителна за частните болници в частта, в която се плащат лекарствата за онкология. Така болниците ще могат да договарят цени под цените, договорени в платформата. "Платформата е един вид аукцион – там е максималната цена, оттам насетне всяка болница може да договаря цени. Надявам се да заработи".

Директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност Елеонора Николова подчерта, че българските граждани на база направени изследвания за 2014 г. са плащали 42% за медицински стоки.

Според данните страната ни се нарежда на водеща позиция в ЕС по средства за здравеопазване, заделени за плащане към търговците и доставчиците на медицински изделия.

Никлолова каза още, че по този показател ние достигаме дори американците, които плащат над 50% за здравеопазване.

„През последната година всеки българин доплаща близо 48% за здраве". На база изследвания, извършени от центъра това показва, че търговията с медицински изделия е изключително доходоносен бизнес. 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст