Имена

лазар лазаров

Лазар Лазаров за пети път става заместник-министър на труда и социалната политика. В понеделник той беше назначен на този пост от премиера Бойко Борисов. Лазаров поема длъжността от  Ивайло Иванов, който през миналата седмица беше  избран за управител на Националния осигурителен институт.

Ако Бългapия сe пpидъpжa към пpoцeдypaтa, щe й oтнeмe нaд тpи гoдини дa влeзe в eвpoзoнaтa. Toвa ĸoмeнтиpa вицeпpeзидeнтът нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия Baлдиc Дoмбpoвcĸиc. Πo нeгoвитe дyми кoмиcиятa и ĸoнĸpeтнo нeйният pъĸoвoдитeл Жaн-Kлoд Юнĸep са пoĸaзaли нeдвycмиcлeнo, чe вcичĸи члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз тpябвa дa ce пpиcъeдинят ĸъм eдиннaтa вaлyтa вeднaгa, cлeд ĸaтo изпълнят нeoбxoдимитe зa тoвa ĸpитepии. Koмиcиятa щe пoмoгнe нa дъpжaвитe пo тoзи път и щe гapaнтиpa, чe зa нитo eднa oт тeзи cтpaни нямa дa имa вxoд зa евpoзoнaтa, пpeди тя дa e нaиcтинa гoтoвa зa тoвa, пocoчи още Дoмбpoвcĸиc.

Възможно е догодина да има промяна в законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС, така че практиката да обхване още стоки и да продължи да се прилага и след 2018 година. Законодателното предложение все още се обмисля от Европейската комисия, съобщи директорът на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова. Тя обясни, че окончателният режим може да е подобен на обратното начисляване – начисляването на ДДС от получателя. Ако самото законодателно предложение бъде изготвено до юни 2018-а и бъде прието, ще можем да продължим прилагането на такъв режим освен за зърнено-техническите култури, но и за някои стоки, които са рискови, като например плодовете и зеленчуците, разясни Петкова.

Подготвяната реформа в системата на ТЕЛК не цели да намали средствата за инвалидни пенсии, а да ограничи измамите. Това заяви новият управител на  Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. Той напомни, че за инвалидни пенсии се изразходва сериозна сума – 1.8 млрд. лв., и в случай на злоупотреби бюджетът е ощетен изключително много. Иванов разясни, че целта на новите текстове не е тази сума да бъде намалена, а средствата да се насочат към хората, които наистина имат нужда от тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст