Нинова: Германските избори показаха защо не трябваше да правим коалиция с ГЕРБ

Корнелия Нинова

"Гледайте Германия, мислете за България". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира изборната победа на канцлера Ангела Меркел и предстоящите трудности по съставянето на коалиционно правителство в Берлин.

Нинова изчисли, че в рамките на 4 години подкрепата за Меркел и ХДС е намаляла с 8%, а тази за социалдемократите на Мартин Шулц – с 5 на сто. Според нея тези данни, както и възходът на "Алтернатива за Германия" са резултат от "безпринципното" общо управление на двете системни германски партии.

"Големите коалиции унищожиха традиционната политика, идеологическите различия, принципните спорове между ляво и дясно. Това е практиката на политическата класа на статуквото през всичките 27 години на прехода", допълни Корнелия Нинова, като уточни, че това е реч на БСП от месец април, когато въпросът за "широка коалиция" между левицата и ГЕРБ все още е бил актуален.

По думите й резултатите от изборите в Германия също така са следствие от "безпринципното сливане на интереси" за сметка на идеологическите и програмни различия. Политиците от партии с различни идеологии се събирали в името на своя личен интерес, а не заради интереса на хората. В резултат се раждали несистемни, националистически, екстремистки партии.

Корнелия Нинова подчерта, че аргументите й против коалиция с ГЕРБ са се потвърдили чрез изборите в Германия. "Това не го казвам случайно, казвам го на наши и на чужди, които продължават да работят за събирането на БСП и ГЕРБ", добави Нинова, според която съюз между двете формации ще е пагубен както за страната ни и националния интерес, така и за самите партии. Това изказване обаче нямало връзка с посещението на Бойко Борисов в Пловдив и "засечката му" с бизнесмена Георги Гергов, който е един от големите застъпници на идеята за "широка коалиция".

Нинова съобщи, че изпълнителното бюро на БСП е обсъдило законопроект за алтернативен държавен бюджет. От следващата седмица ще започнат редица срещи на регионално и национално ниво, на които ще бъдат обсъдени финансирането на различните сектори. "За разлика от ГЕРБ, които в момента изготвят бюджета на тъмно, и ще го претупат на две нощи, каквато е тяхната практика, ние постъпваме различно", не пропусна да отбележи тя.

Според председателката на социалистите напрежението в управляващата коалиция е тревожно, но въпреки това тя не спести критиките си към властта: "Още преди четири месеца предупреждавахме, че това управление ще е безпринципно. Тезата ни, че това ще е управление за власт и постове се потвърждава. Изговори я Валери Симеонов. И днес са ги привикали да се укротяват, ще се укротят с нова порция постове."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст