Скоро банките ще разпознават цифрово клиентите си

в-к Банкеръ конференция Мария Габриел

През 2018 г Европейската комисия ще позиционира общността като лидер в цифровата верига. Тогава ще бъдат приети регламентите, които позволяват по-добра регулация между държавите за развитие на цифровите технологии и преодоляване на мащабни кибератаки. Това заяви българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и общество  по време на конференцията на вестник "БАНКЕРЪ"  "Финансите в дигиталния свят". Експерти в банковия и финансов сектор дадоха отговор на въпроса "Как дигитализацията ще трансформира традиционните финансови услуги?" Конференцията е с генералното спонсорство на Vivacom. Партньори на събитието са TBI Bank, Пощенска банка, Борика – Банкови услуги, Булстрад Виена Иншурънс Груп и Булстрад Живот. 

"Съвсем скоро при мащабни кибератаки, ще има общ европейски отговор. За това е необходимо укрепване на доверието, разпределение на отговорностите и работа с националните власти", обясни Габриел. 

Тя подчерта, че цифровата трансформация ще доведе до нови бизнес модели нови конкурентни възможности.  Все по-често ще се говори за икономика на данните и за защитата на сигурността им. 

"Първата сфера, която ще бъде повлияна от цифровизацията са плащанията. Банките ще разпознават цифрово клиентите си в бъдеще.Това ще се случи с развитието на електронните плащания.", обясни еврокомисарят. 

Следващият важен елемент, са данните, обясни тя. Благодарение на управлението им ще бъдат спрени измами с кредитни карти. За дигитализацията на финансовия сектор и банките са предвидени общо 670 млрд.долара. Тези сектори са критична инфраструктура и ЕК прави всичко възможно да я защити. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст