Защо звездите купуват острови

клм

Много звезди обичат уединението по разбираеми причини. Вместо препълнените с туристи плажове те предпочитат собствено парченце суша, на което периодично да се спасяват от тълпите и суетата.

Възстановяване на природата

От почти 20 години Леонардо Ди Каприо е убеден "зелен активист". Той е основател на фондацията Leonardo DiCaprio за защита на екологията, дарява пари на Световния фонд за дивата природа, заснел е документалните филми "Преди потопа" и "Единадесетият час" за проблемите на планетата и техните потенциални решения. Да не говорим, че е посланик на мира на ООН по въпросите на климата. Но и това не е всичко. Неотдавна в интернет се появиха снимки от остров Блекадор Кей в Карибско море, където актьорът създава истински екологичен курорт. Имотът е придобит отдавна, още през 2005-а, когато Ди Каприо плаща 1.75 млн. долара за 42 хектара пустееща и обезлесена земя. Сега той го превръща в райско място с мангрови дървета, изкуствени рифове и луксозни хотели.

Според плановете комплексът ще включва 68 бунгала над водата и 48 вили и басейни, ще работи с алтернативни източници на енергия, а гостите ще трябва да спазват определени правила, например да не използват пластмасови бутилки. 

По думите на Ди Каприо и неговия партньор Пол Сциала, основател и генерален директор на компания, специализирана в изграждането на екологични сгради, основната цел на проекта е не просто да пощади максимално природата на острова, но и да я възстанови. Впрочем, ако някой от гостите хареса мястото и атмосферата, може да си купи вила на острова. Стойността им е от 5 млн. до 15 млн. долара.

Подобно начинание вече е реализирано на атола Тетиароа. Отначало той е резиденция на Марлон Брандо и неговите близки, а след смъртта му е превърнат в екологично чист курорт. Известно е, че холивудският актьор е бил омагьосан от природата на това място. Сегашните собственици споделят неговата любов към местната околна среда и се стремят да я опазят максимално. Енергията се получава от слънчеви батерии, а за флората и фауната се грижат учени, които работят на Тетироа. Впрочем тъкмо там избраха да си почиват Барак и Мишел Обама след края на президентския му мандат. 

Далеч от хората

Колкото до основателя на социалната мрежа Facebook, той няма толкова възвишени планове. Марк Зукърбърг купи парче земя на северното крайбрежие на Хаваите, за да построи къща, където да почива със своето семейство. Придобивката, включваща плажа Пила бийч и бившата плантация за захарна тръстика Каху-айна, излезе на Зукърбърг 100 млн. долара. Сега той прави всичко възможно, за да се отърве от евентуални съседи, като изкупува най-близките плантации до имота си, предлагайки за тях високи цени. Според местните жители обаче милиардерът отива твърде далеч. Издигането на каменна стена около имотите на Зукърбърг ядоса не на шега хавайците. Според тях двуметровата ограда ги е лишила от възможността да се любуват на местния ландшафт. Представители на собственика твърдят, че изграждането на стената не противоречи на законите в щата. Но местните настояват за премахването й. Засега двете страни така и не са постигнали разбирателство.

Подарък за любимия

Цветя, бонбони, автомобили и къщи са банални подаръци за любимия човек, особено ако разполагаш със сериозни суми. Много по-романтично е да поднесеш на своя избраник… остров. А ако той е и във формата на сърце, като подаръка на Анджелина Джоли за 50-годишнината на Брад Пит, жестът е още по-оригинален. Първата красавица на Холивуд не пожали 12 млн. долара за островчето Петра, близо до Ню Йорк, за да изненада съпруга си. Друг приятен бонус за актьора е фактът, че сградите на острова се проектирани от любимия му архитект Франк Лойд Райт. Двойката не е спряла бракоразводния процес, но по думите на техния биограф Ян Галперин възнамерява да се събере отново. Така че е възможна размяната и на други подобни жестове между двамата.

По същия начин реши да изненада приятелката си и музикантът Томи Лий. Той купи на Памела Андерсън изкуствен остров в Дубай. И то през 2007-а, седем години след раздялата им. Самата актриса неведнъж е казвала, че Лий е любовта на живота й. Е,  как да не възнаградиш такива думи с шикозен подарък? Андерсън възнамеряваше да построи на острова екологичен хотел, но така и не реализира идеята си.

Печалба от туристите

Някои звезди подхождат съвсем прагматично към островните си владения. Например Дейвид Копърфийлд получава прилични доходи от хотела си на остров Муша Кей на Бахамите. През миналата година 12 човека са почивали във владенията на илюзиониста срещу 37 хил. долара. Всички те и трябвало да платят за минимум пет нощувки.

Луксозни хотели на своите острови възнамеряват да открият и други знаменитости като Шакира и Тайлър Пери.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст