ЕК: Бъдещето на ЕС е по-важно от напускането на Великобритания

Мишел Барние

Бъдещето на ЕС е по-важно от напускането на Великобритания. Това заяви пред Европейския парламент Мишел Барние, главният преговарящ с Лондон от името на Европейската комисия.

Бъдещето ни не е Брексит, а Европа, посочи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Все още не можем да говорим за бъдещето, без да сме постигнали истинска яснота по условията за напускане на Великобритания, добави той. Юнкер и Барние коментираха, че засега няма достатъчен напредък в преговорите.

Остава още работа, не сме постигнали достатъчен напредък. Имаме напредък по въпроса с правата на гражданите, но не и по ролята на Съда на ЕС за тяхното спазване, уточни Юнкер. Дяволът ще бъде в подробностите за финансовите ангажименти на Лондон, но европейците не може да плащат сметката за британското решение, добави той.

Засега не мога да кажа, че сме готови да навлезем във втората фаза на преговорите (за бъдещите отношения). Отгръща се страница от историята, твърде дълго отлагахме решаването на важните въпроси на 27-те останали страни от ЕС. Разговорите за бъдещето на Европа стават все повече и това показва нашата жизненост, посочи Юнкер.

Барние отбеляза, че засега преговорите очертават сериозни различия, особено по финансовите въпроси. Не бихме приели оставащите в ЕС 27 държави да плащат ангажиментите на 28 страни. Нищо повече и нищо по-малко. Имаме различия по въпроса за защитата на правата на гражданите – британските съдии трябва да могат да се позовават пряко на споразумението с ЕС, поясни той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст