Франция все още е в състояние на война. Гласуват спорен законопроект

париж франция полиция

Днес френските депутати ще гласуват законопроект за борба с тероризма след седмица ожесточени дебати. Според правителството текстът е „устойчив отговор на устойчива заплаха“. Той бе критикуван от левицата като „посегателство върху свободите“.

Със законопроекта, ако бъде приет, се въвеждат във френското право някои от временните мерки на извънредното положение, в сила след атентатите на 13 ноември 2015 година. Извънредното положение дава на властите изключителни правомощия. То трябваше да бъде временна мярка, но бе удължавано шест пъти заради атентати и нестихваща заплаха от тероризъм. Сред най-спорните разпоредби е безконтролното поставяне под домашен арест на заподозрени. От друга страна, вече ще бъде необходима съдебна заповед за извършване на „домашни посещения“, които заменят досегашните „административни обиски“. Проверки на самоличността ще бъдат позволени около гарите, а не само вътре в сградите им, и в радиус 20 километра около пристанища и летища.

Страната „все още е в състояние на война“, каза френският министър на вътрешните работи Жерар Колон, цитиран от медиите. Жертвите на ислямистки нападения във Франция в последните три години са над 230. Последният случай, разследван от парижката прокуратура като терористичен е за четири газови бутилки и детонатор, открити в петък през нощта срещу събота. Взривното устройство е открито в луксозния 16-и район на френската столица.

Това показва, че Франция продължава да е изложена на риск от терористични нападения, каза Колон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст