Начинът, по който беше употребен Антон Тодоров, показва, че написаното в книгите му е вярно

методи андреев

Начинът, по който беше употребен Антон Тодоров, показва само едно – че това, което е писал в книгите си „Шайка 1“ и „Шайка 2“, е истина. Това коментира бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев в предаването „Тази сутрин“ по bTV, след като депутатът от ГЕРБ се отказа да бъде номиниран за шеф на Комисията.

„В миналото Народно събрание организирахме група за натиск – Мартин Димитров, Петър Славов и аз. Заедно с много други колеги предлагахме законопроекти, които не идваха точно от ГЕРБ, но направихме много сериозна промяна в Закона за досиетата, която превърна Комисията в много сериозен инструмент за осветяване на миналото. Цветан Цветан беше човекът от ГЕРБ, който искрено помагаше на тази наша дейност. От друга страна има друга голяма сила – на вожда. Тя показва коренно различна посока от това, което десните в ГЕРБ, Цветанов и групата за натиск правихме. От една страна ГЕРБ подкрепя това законодателство, в същото време пред очите на всички ни Бойко Борисов посочи за кандидат от ГЕРБ човек, който е бил обявен три пъти за агент – Георги Марков. Какъв е този сигнал?“, коментира Андреев.

Помолен да коментира идеята на БСП архивът на Комисията да бъде прехвърлен в Институт за историческа памет, достъпен за гражданите, Андреев каза: „БСП поне в това отношение винаги е била консервативна, те винаги са били за спирането на тази дейност. В миналия парламент пробутаха същия закон, който и сега. Тогава не казваха, че целта му е да закрие Комисията, а да се развие тя в Институт по национална памет. Това не е лоша идея, рано или късно Комисията ще прерасне в такъв институт, но има още работа. Когато една партия публично казва, че е против тази дейност, не върви да предлага законопроекти, които уж я доразвиват“. Реално погледнато разликата между ГЕРБ и БСП е само по една точка – че ГЕРБ поне публично признават, че трябва да има такова законодателство, но и двете партии не искат да го прилагат, заяви гостът.

На въпрос влиза ли, според него, президентът Румен Радев в битка с ГЕРБ, Андреев отговори: „Това, което се вижда в конфликта ГЕРБ – Радев, стреля в една посока (…) В крайна сметка това, което цели Радев, и това, което постига ГЕРБ, уж водейки битка с президента, е България да няма натовско въоръжение (…) и да е троянският кон на Русия в Европа и НАТО. Това са борби и скандали за пред електората. Човек си задава въпроса дали ни управлява Граждани за европейско развитие на България или Граждани за евразийско развитие на България“, посочи Андреев.

По думите му първият мандат на ГЕРБ е бил надежда за много хора, вторият – разочарование, а третият ще е катастрофа за десноцентристките ценности на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст