ОП – Сливен предаде на съд Христо Т. причинил по непредпазливост смъртта на двама мъже

съд сливен

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Христо Т. (на 46 г. от гр. Несебър). Той е предаден на съд за това, че на 28.10.2016 г. в района на автомагистрала „Тракия“, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Крайслер Воаяджер“, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице – на А. М. от гр. Ямбол, настъпила на 28.10.2016 г. и на А. Ш. от гр. Ямбол, настъпила на 12.12.2016 г. – престъпление по чл. 343, ал. 3, б. “б“, предл. 1, вр. ал. 1, б. “в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Подсъдимият Христо Т. е правоспособен водач на МПС от 1991 г., като водач, за времето от 2000 г. до 2015 г., наказван общо 22 пъти по административен ред за допуснати нарушения на правилата за движение по пътищата, като в 12 от случаите е наказван за управление на МПС с превишена скорост.

На 28.10.2016 г. пострадалите и техен приятел пътували по автомагистрала „Тракия“ от гр. Ямбол към гр. Нова Загора около 21:00 часа. Автомобилът им получил повреда (техническа неизправност в ключалката на капака на двигателя, поради което капака се отворил в движение). Водачът А.Ш. спрял МПС-то в лентата за движение, в която го управлявал. Веднага след спирането, пътуващият на дясната седалка Ф.Г. слязъл от автомобила с намерение да затвори капака му, а двамата пострадали останали в купето.

В същото време, в същата лента за движение се движел лек автомобил „Крайслер Воаяджер“ управляван от подсъдимия. Превозното средство се движело със скорост от 121 км/ч. Скоростта била несъобразена с конкретните условия за видимост на пътя, за да може Христо Т. да спре пред всяко предвидимо препятствие на пътното платно в зоната си на видимост на къси светлини. Вместо това той продължил напред и не е успял да задейства спирачната система на автомобила си. В следствие от това настъпил удар, при който пострадалият А.М. получил тежка съчетана травма в резултат на която в 22:00 часа починал в автомобила на Спешна медицинска помощ, докато бил транспортиран до болничното заведение в гр. Сливен. Пострадалият А.Ш. също получил съчетана травма, бил е транспортиран до МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ гр. Сливен, където бил приет за лечение. Въпреки проведеното такова, на 12.12.2016 г. А.Ш. починал.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст