Сърбия ще пита ЕС за разликата между Каталуния и Косово

бърнабич

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че президентът Александър Вучич и правителството подготвят писмо за Европейската комисия, в което ще поставят редица въпроси във връзка със становището на комисията, че случаите с Каталуния и Косово не могат да бъдат сравнявани, съобщава белградският вестник "Данас".

След спешни консултации в президентството Бърнабич заяви пред журналисти, че ще отнесе писмото в Брюксел, когато замине на договореното отпреди посещение на 10 и 11 октомври. Тя каза, че Сърбия е изненадана от становището на ЕК и "всичко онова, което каза говорителят на комисията". 

Сред въпросите, които ще се съдържат в писмото, ще бъде и този "дали международното право важи за ЕС или съществува някое друго международно право, което важи за всички останали, които не са членки на ЕС". 

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че становището на Европейската комисия, че референдумът за независимостта на Каталуния е нелегален, е "най-добър пример за двойните стандарти и лицемерието на световната политика", отбелязва "Данас". 

Белград и Анкара съгласуват детайлите около предстоящото посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и според плановете той би трябвало освен Белград да посети Рашка и Нови Пазар, пише още изданието. На първия ден от двудневното посещение на 10 и 11 октомври турският президент следва да разговаря със сръбския си колега Вучич. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст