Лидерите на управляващите партии в Румъния отиват на съд

Към затвора

Върховният касационен съд на Румъния възобнови процесите срещу лидерите на двете управляващи партии – Ливиу Драгня и Калин Попеску Търичану. Поради пенсиониране на един от съдиите съдебната процедура се подновява, включително с изслушването на обвиняемите и свидетелите. Днес Драгня беше посрещнат с протест пред сградата на съда.

"Не корупция, правосъдие!" викаха протестиращите пред румънския Върховен касационен съд. Някои хора поклащаха белезници. Председателят на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня беше изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията през лятото на 2016 г. по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение и към документни измами в качеството му на председател на Окръжен съвет. Той има и условна присъда за изборни измами.

Заради всичко това не можа да заеме премиерския пост. Драгня беше посрещнат и от журналисти, но отказа да говори. Днес се поднови и делото срещу лидера на по-малкия коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите. Калин Попеску Търичану е обвинен за лъжесвидетелстване под клетва по дело за незаконни сделки със земя, пране на пари и други престъпления.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст