ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бонус “Без риск”, или тихите измами в хазарта

Онлайн залагане залагания

Игрите на късмета у нас са въпрос на официална държавна политика, те са строго регламентирани с новия Закон за хазарта, който действа вече втора година. Онлайн залаганията за първи път са дефинирани в него и това е една от най-строгите регламентации в света. Което не пречи опитите за нарушаването им да продължават. И от страна на бизнеса, и от страна на играчите.

Тематичните форуми се пръскат по шевовете тези дни заради една тиха измама. Кой кого –  ще разнищим по-късно. Нека първо я опишем така, както я представят изкушените от хазарта.

Става дума за сайтове за залагания на спортни състезания. Поредицата от действия е следната:

Регистрираш се в сайта и заявяваш желание за участие при ползването на този бонус, като депозираш 20 лева. Получаваш писмо от организаторите, че успешно си заявил бонуса и правиш залог на стойност 20 лв. – еднократен. Ако спечелиш, ти превеждат бонус  50 лв., но ако пък загубиш, ти превеждат 70 лева.

Какъв е този фокус – ще попита читателят. Не е фокус, а въдичка. Бонусът при загуба не е печалба. Това са пари, дадени на "заем", но с една единствена цел – да продължиш да залагаш. Значи дават ти се пари, които не можеш да си прибереш в джоба като печалба, а само като средство за залагане.

Дотук добре. Но какво се случва? Играчът  получава писмо, че няма да получи бонуса. Точните думи са "не сте одобрен за бонуса". С други думи – регистрира 20 лв. загуба. Горкият губещ се свързва с оператор на сайта, който се държи изключително грубо и арогантно и след много спорове и прекратяване на чата от страна на оператора, успява да изкопчи информация, че всичко било наред със сметката. А не получава бонуса, защото някой вече се бил възползвал. Иначе казано, чрез неговия IP адрес – пробив в системата: някой, без да залага и без да губи 20 лв., е прибрал 70 лв., с които ще може да играе.

За да потвърди измамната схема, злополучният играч дал 20 лв. на свой колега и го помолил да повтори стъпките му.  Ето какво свидетелства той: "Регистрирах си акаунт, потвърдих го. И преди да правя каквото и да било, се свързах с оператора на лотарията. За да попитам всичко наред ли е със сметката ми и имам ли право да се възползвам от тази оферта? Отсреща ме помолиха да изчакам, за да проверят. Операторката се представи  като "Ани" и категорично отказа да даде повече от едно име. След около минута ми каза, че всичко е напълно изрядно и няма никакъв проблем да се възползвам от този бонус. Само трябва да депозирам 20 лв. и да ги заложа. При което аз я попитах дали всичко е наред и с IP адреса ми, защото съм чула че имало проблеми и било по-добре предварително да се уверя, че няма проблем. След кратко мълчание тя ми заяви, че всичко става автоматично и тя не може да ми даде такава информация. Съгласих се и реших да опитам. Депозирах 20 лв., заложих на футболен мач, който се играеше в момента. За съжаление загубих, но пък какво толкова – щях да взема 70 лева. Е, да – ама не. Моментално след загубата получавам следното съобщение: "Вашето участие за Бонус Нулев Риск е прекратено съобразно правилата и условията за него. Вие няма да можете да се възползвате от бонуса."

И толкова.

Този сайт трябва да бъде пратен даден на надзорната комисия или директно при прокурора, убедени са масата участници.

Разпечатката от скайп разговора между пострадалия и оператор от сайта обаче показва друго. Ето ключовото послание от сайта:  "Бонус "Без риск"  е ограничен до една сметка на клиент, семейство, IP адрес, адрес (както и подобни адреси), имейл, телефонен номер, подобни или еднакви платежни методи (например дебитна или кредитна карта, банкова сметка) и устройство за достъп на уебсайта (компютър, телефон и т.н.).“

Това послание трябва да ни каже, че сметката може да бъде само една – т.е. свързана само с един IP адрес, с един физически адрес, с един клиент, с един имейл, с един телефон…  Загубилият може наистина да е жертва, ако някой друг се представя за него. Но е възможно и той самият да не е редовен.

Хората от бранша казват, че 90% от сигналите и претенциите на пострадалите се обезценяват пред надзора и в съда. Защо ли?

Ами защото много кандидат-печалбари още преди да са прочели правилата на играта вече са били посъветвани да "вържат" към сметката си поне три  IP адреса, за да се налапат с бонуси, което да вдигне и шансовете им за печалби. Представете си – от тези три адреса какъв е приходът на некоректния играч за домакинска победа, за равен и за загуба примерно на мача "България – Франция".  Мачът го загубихме, но хазартаджията ще спечели 50 лв. за позната загуба плюс още две по 70 лв. като бонуси за игра за другите два варианта като изход от срещата.

Теоретично е така. Ама хазартните фирми са взели предвид тази елементарна заплаха и са инсталирали в сървърите си софтуер, който "пресява" добросъвестните играчи, а другите изхвърля.

Само така хазартът в България може да защити мястото си и да се радва на обществено одобрение, при все че той носи годишно над 150 млн. лв. приходи в хазната.

 

 

Къде сбъркаха крадците на 5 млн. лв.

Най-големият опит за измама в хазартната история на България е случаят от 2014 г. в Спортния тотализатор. Но минути след тегленето на числата измамата с джакпота на тотализатора е хваната, припомня Мария Янева, директор „Обработка и контрол на тиражите” в тотализатора по повод опита на 19-годишните братовчеди Николай и Продан Маринови  да вземат над 5 млн. супер джакпот от тираж  51 на игра "6 от 49" на 26 юни преди три години.
Двамата пуснали фиш в тотопункт във Варна, но са успели да хакнат компютърната система на тотализатора в минутите след тегленето и са направили опит да подменят числата по време на проверката дали има печеливш фиш. Младежите са арестувани при опит да изтеглят печалбата.
Те са стигнали до системата, като са пробили 3 нива на защита, но не са знаели нещо много важно, което излиза на бял свят сега.

Ето какво е станало. Първо – как работи тотализатора? Попълненият в будката фиш се праща в Централното регистрационно управление, където той се превръща в електронен документ с уникални характеристики – дата, час, място на подаване, конфигурация на отбелязаните числа. Връща се след секунди с уникален код при подателя  и той си го прибира в портфейла.

Двамата злосторници подали попълнен фиш в системата, изчакали са тегленето на тиража в 18 часа и в 18.10 ч.

– завидно бързо! – са вкарали на мястото на грешните – верните числа. Това е станало и с помощта на вътрешен човек.

Те обаче не са знаели, че след като приключи подаването на фишове, всички кодове се качват на електронен носител  и то в два екземпляра, които комисия заключва в специални сейфове. По този начин, въпреки че двамата са успели да разбият кода на фиша си впоследствие, нямало е как новите данни да постъпят на двата физически носителя, който преди тегленето на тиража са били вече заключени в сейфовете. При сверяване на кода на фиша им с данните от двата диска измамата бързо излезе наяве, коментираха полицаите от икономическа полиция.  

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст