ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Левицата влезе в обувките на опозицията

Парламент БСП Корнелия Нинова

Новото и различното в третия мандат на Бойко Борисов е, че срещу него и партията му вече има опозиция. И правителството му не само нямаше 100 дни толеранс, но няма да има и ден спокоен до края на мандата си, независимо колко ще продължи той. Под ръководството на Корнелия Нинова БСП най-сетне влезе в ролята си на опозиция не само на думи, но и с действия. И не само това, но лявата партия направо се настърви, като на моменти дори прекрачва границата на агресията.

Ако се върнем в предишния мандат на Борисов, ще си спомним, че БСП беше една тиха, кротка, беззъба опозиция, която се държеше възпитано и се гордееше, че не е креслива. И проспиваше почти всички възможности да хване управляващите в крачка, да ги изобличи, да поиска обяснения от тях пред обществото. Според някои наблюдатели поведението й е било такова, защото е играела "само уговорени мачове".

Под ръководството на Михаил Миков социалистите някак си се разбираха с ГЕРБ по всички въпроси. "Като хванат проблемна информация, отиват на разговор и за да не стане голяма беля, спазаряваха нещо допълнително. Години наред живееха и работеха по този начин. В момента виждаме как изглежда една ръководена от Нинова партия в опозиция. Изглежда така – бодро, нахъсано, дръзко и хапещо. Много правилно, слава Богу, и най-после!", коментира социологът Андрей Райчев.

Борисов не е свикнал с такава опозиция и това му създава дискомфорт, държи го нащрек и под напрежение. Затова той иска коалиция с БСП. Затова се опитва по всевъзможни начини някак си да я приобщи, да я пришие към управлението и към случващото се в държавата. Тоест да укроти Столетницата. И ако има нещо, което пречи на Борисов да бъде спокоен за властта и за перспективата си (президентското кресло), е именно обстоятелството, че не може да направи съюз с БСП под някаква форма. А с Нинова начело на социалистическата партия това не може да се случи. И тя го доказва последователно всеки ден.

Евентуалната коалиция или съюзяване под някаква форма между БСП и ГЕРБ блазни част от социалистите. Те вероятно с умиление си спомнят за създадения в столицата модел "Софиянски" при дългогодишното управление на едноименния кмет. При този модел благините на властта се деляха пропорционално според гласовете, т.е. за всеки имаше по парче от баницата и всички бяха доволни. Именно затова срещу Нинова има брожение в някои червени кръгове, а приятелят на премиера Георги Гергов изобщо не крие, че лобира за такъв съюз.

Но засега Нинова държи здраво юздите на БСП, която втвърдява опозиционното си темпо отпреди ваканцията и след като поддържаше огъня през целия август. И тя ще продължи да се радикализира през следващите месеци. Според анализаторите обаче има един голям проблем пред левицата – видимата липса на управленски екип. Нинова стояла все така самотно на върха и с енергията си дърпала и парламентарната група, и партията. А за една партия, която претендира, че е алтернатива на ГЕРБ, на сега управляващите е задължително да си създаде "правителство в сянка", което да разработва и предлага свои управленски идеи. Тоест  да даде заявка пред обществото, че това ще са нейните министри, ако получи доверието на избирателите. С други думи, кадровият дефицит не е характеристика само на ГЕРБ, той засяга всички политически формации – и тези във властта, и тези в опозицията.

На този етап обаче БСП влезе в режим на остра атака на действията на управляващите по места. Флагманът на тази офанзива се оказа Елена Йончева, която е народен представител за първи път, и то само от няколко месеца. И именно тя от години насам показа как трябва да се държи една опозиция – "хваща болезненото и нанася удари върху властта, каквато е работата на всяка опозиция". Този удар обаче изненада ГЕРБ и най-вече хасковския им депутат и бивш енергиен министър Делян Добрев (той така и не можа да разбере какво му се случва и затова се изживява като невинна жертва на интрига). Именно защото досега от ГЕРБ бяха сами на терена, срещу тях нямаше никой.

Починът на Йончева активира и други нейни колеги от левицата, които започнаха да ровят и събират информация за роднински и партизански назначения в избирателните си райони и областните градове. От БСП не крият, че готвят масиран шуробаджанашки удар по ГЕРБ. Те дори поставиха ултиматум на Бойко-Борисовата партия до седмица да изчистят порочните шуробаджанашки схеми, свързани с назначенията в публичните дружества и администрацията. На опитите за внушения от страна на ГЕРБ, че социалистите действали конюнктурно, депутатът Таско Ерменков заяви:

"Искам да ви уверя – имаме цялата информация за всички назначения. Получили сме около стотина сигнала от всички областни и повечето общински града. Имаме схеми за хранилки в общински и държавни предприятия. Не ги слагаме на масата не за друго, чакаме все пак колегите от ГЕРБ да се освестят и да се събере тази прословута Изпълнителна комисия – нещо като конклав, свещен – и да излезе най-накрая бял дим от комина на ГЕРБ, за да разберем какво са решили". И поясни, че става дума за евентуално решение да предприемат мерки по разкъсване на шуробаджанашките връзки в схеми, в които се крадат и усвояват пари, за да не се замажат нещата отново и да се опитат да ни оставят с впечатлението, че всичко е наред и че така трябва да се управлява държавата. По думите на депутата очакването да се вземат мерки видимо е напразно, но е крайно време да се сложи край на този октопод. И за да покаже, че левицата не се шегува, Ерменков изнесе информация за роднинско-приятелски обвързаности в КЗК, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". След като преди дни левите първо осветиха хасковския "Дрийм тийм", а след него и габровския. Веднага след избухналия скандал с "Кумгейт" съпругата на депутата Александър Ненков напусна "Булгартрансгаз". След нея оставка оттам хвърли и брачната половинка на пиарката на Борисов – Севделина Арнаудова.

Социалистите се заканват още, че след като изтече дадената на ГЕРБ седмица да си решат вътрешните проблеми и да променят модела, по който управляват държавата, информацията за шуробаджанашки схеми няма вече да бъде изнасяна на малки порции, а масирано – по области, по общини, по държавни предприятия. Така хората щели да видят как ги управляват, къде отиват техните данъци, защо България е на това дередже, защо има някои, които са свръхбогати, а има някои, които не могат да изхранят децата си. Другата цел на БСП била да се пребори страхът на хората от ГЕРБ.

По всичко изглежда, че социалистическата партия най-сетне влезе в обувките си на опозиция и засега те й стоят по мярка. А работата на опозицията е именно това – да гледа под лупа действията на властта, да ги критикува и да не позволява на управляващите да се самозабравят. Защото в момента наблюдаваме точно това, тъй като почти осем години Бойко Борисов и формацията му управляват без каквато и да било реална опозиция. В демократичните държави сблъсъкът между власт и опозиция се приема за нормално явление. В недемократичните държави властта се оплаква непрекъснато, че има опозиция и тя й пречи. И защото ГЕРБ не може да я накара да си трае и, в стремежа си да се защити, размахва юмруци във всички посоки – към БСП, към президента, към медиите. Само че в кръгова отбрана не се управлява дълго (справка Филип Димитров).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст