ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Столтенберг: НАТО не иска нова Студена война с Русия

столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не иска "нова Студена война" с Русия въпреки опасенията на страните членки във връзка със струпването на руски войски по границата с НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Той говори в края на четиридневната Парламентарна асамблея на НАТО, която се провежда в Букурещ.

"Ние сме обезпокоени от… липсата на прозрачност (на Русия), когато става дума за военни учения", посочи Столтенберг. Той спомена руско-беларуската операция през септември, включваща хиляди войници, танкове и самолети, която се състоя в Беларус, на източната граница на НАТО. Столтенберг обаче добави: "Русия е наш съсед… ние не искаме да изолираме Русия. Не искаме нова Студена война".

Той каза, че 29-членният алианс е засилил въздушния патрул в Черно море "в отговор на агресивните действия на Русия в Украйна".

Генералният секретар на НАТО също така подчерта в речта си пред Парламентарната асамблемия, че Европейският съюз не може да развие собствена система за отбрана извън НАТО, предаде Аджерпрес.

"Много добре е, че ЕС развива собствена система за отбрана в допълнение към Северноатлантическия алианс. Алиансът иска това нещо от дълго време", посочи той. "Но е важно да подчертаем, че системата за европейска отбрана не може да замести системата на НАТО, а трябва да бъде вътре в рамките на НАТО", подчерта още Столтенберг. Същевременно той призова страните – членки на алианса, са отделят повече пари за отбрана и благодари на Румъния за приноса й.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст