ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АДФИ откри нарушения за милиони

НДК

Агенцията за държавна финансова инспекция  установи сериозни проблеми при провеждането на търгове за обществени поръчки от Националния дворец на културата. Това става ясно от отчета за проверките, извършени от държавния финансов одит през третото тримесечие на годината.

Инспекторите на Агенцията са анализирали  доколко законосъобразно е възложена на строителната компания "Галчев инженеринг" поръчката за адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на председателството на България на Съвета на Евпропейския съюз. Проверката е обхванала също договорите за доставка на конгресно-конферентна техника, както и за строителния надзор над преустройството на конгресния център.

Като оставим настрана факта, че още през март  в. "БАНКЕРЪ" пръв започна да пише за обстоятелствата около конкурса за избор на строител  и още тогава огласихме "данните"  за играчите на този "терен", а  през юни вече се разрази и скандалът около него, сегашната констатация на държавните одитори едва ли може да учуди някого.

Общата стойност на проверените от държавния одитор  поръчки е за почти 20 млн. лева.

Установените нарушения са три

Всички те са свързани с текстовете на чл.112, който се отнася  до непълнота в  документацията и съответно са съставени актове за административни нарушения.

Освен това тогавашното ръководството на НДК не е провело поръчка за изработка и монтаж на надпис "София", за което също е съставен акт. Стойността на тази непроведена обществена поръчка е 50 хил. лева.

Констатациите на агенцията звучат доста семпло на фона на разразилия се само преди няколко месеца  скандал, заради който дори специално беше създадена парламентарна комисия. Шумно беше рекламирана и "активността" на прокуратурата по случая.

По това време дори самият главен прокурор Сотир Цацаров  се ангажира лично  и обеща  скоро  да има и отпечатани обвинения. Единственото, което се разбра тогава, е, че държавното обвинение е получило "сигнална справка" от ДАНС (през февруари) и е образувано досъдебно производство срещу ръководството на НДК по повод на това, че бюджетни средства са отпуснати целево, но са използвани не по предназначение. Ставало въпрос за дадените от държавата 17 млн. лв. за увеличаване на капитала на дружеството във връзка с предстоящото европредседателство. Но те били похарчени за… "запълване на дупки". По информация от  прокуратурата на 8 юни 2017-а беше  образувано досъдебно производство с предмет, отразен в чл.254а, ал.1 от НК – за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им – в нарушение на нормативните актове.

Засега

"движението"  по терена на прокуратурата е със забавени темпове

Тук няма как обаче да не припомним  и думите на еднодневния директор на НДК  Борислав Велков, който трябваше да замени Боршош след отстраняването му. Велков в прав текст тогава каза, че дворецът на практика е във фалит. И не скри информацията, че предишното му ръководство не само я е източвало, но е "оказвало натиск кой да спечели обществените поръчки".

Той директно обвинява Боршош , че "е оказвал натиск на клети хора", като визира именно обществената поръчка за цялостния ремонт на НДК, спечелена от "Галчев инженеринг". Нещо повече – Велков публикува във Вайбър (Viber) разговор с Иван Беров от НДК. От разговора се разбира, че екипът от НДК, занимавал се с търга, е бил инструктиран какви точки да се присъдят на фирмите участници, така че "Галчев инженеринг" да спечели, а "Главболгарстрой" да бъде отстранена. Реално "Галчев инженеринг" печели поръчката със 75.51 точки, а "Главболгарстрой" получава 52.77 точки. Макар и първоначалната максимална стойност на поръчката да е за 14 млн. лв. без ДДС, само две от подадените пет оферти спазват това изискване. "Галчев инженеринг" печели търга с оферта за 16.5 млн. лв. без ДДС,  а предложената от "Главболгарстрой" цена е близо 20 млн. лв. без ДДС.

Въпреки, че

част от истината лъсна доста ослепително

и замесената в скандала строителна фирма бе "осветена" само два месеца по-късно "Галчев инженеринг" се сдоби с нов доходен ангажимент. Компанията на строителния предприемач безапелационно "се класира" на обществената трапеза и с пай за още близо 12 млн. лева. На строителя се възлага да се погрижи освен за ремонта на сградата  също и за… системата за сигурност.

Фирмата му беше  единствената поканена да участва в съкратената процедура по… пряко договаряне. Естествено, имаше и аргументиран мотив за избрания начин на възлагането – липсата на време.

Може би при следващия одит на Агенцията за държавна и финансова инспекция инспекторите й ще намерят нарушения и в тази поръчка и отново ще съставят актове за нарушения, но дотогава… отново всичко ще е забравено. Само че добре е да се помни, че всички тези актове се плащат от държавния, т.е. от нашия джоб.

Инак

Агенцията през последното тримесечие е била доста натоварена

Според публикуваната информация инспекторите на държавната финансова инспекция са извършили общо 120 инспекции, проверени са 401 обществени поръчки на обща стойност 191.5 млн. лева. Установени са 61 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 25.5 млн. лева.

Сред институциите с установени нередности при провеждането на поръчките  се нарежда и Институтът по океанология във Варна. В него са проверени поръчките за ремонта на изследователския кораб "Академик", доставка на водолазно оборудване и на техника за снимане.

АДФИ е провела и инспекции във висши учебни заведения. Голям брой нарушения са установени при дейностите по възлагането на обществени поръчки в Медицинския университет в София. Проверени са 11 поръчки за 8.3 млн. лв. и са съставени пет акта. Учебното заведение не е провело или неоснователно е провело търгове на стойност 2.88 млн. лева.

Шест акта пък са съставени на "Чистота Искър" в София. Общата стойност на 18-те проверени обществени поръчки на общинската компания надхвърля 10 млн. лв., а компанията неоснователно не е провела поръчки за 1.7 млн. лева.

Двадесет и шест са проверените обществени поръчки, организирани от "Студентски столове и общежития" на стойност  9.2 млн. лева. Съставените актове за нарушения са 11, а стойността на непроведените или неоснователно проведените поръчки надхвърля 3 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст