ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Георги Първанов: Президентът и правителството са в “студена война”

Парламент Георги Първанов

Експрезидентът Георги Първанов, който преди месеци се оттегли от политиката, се нае да коментира обтегната политическа обстановка в страната. Според него президентската институция и правителството са в "студена война". По думите му това са изводите от "безпрецедентния провал на КСНС". Поведението на властта е опит да се принизи ролята на Съвета и да се омаловажи функцията на президента. Както и стремеж на управляващите да неглижират президентската институция, твърди Първанов. 

"Очевидно е, че от двете страни на "Дондуков" има различия по ключови теми. На провала на КСНС бе отговорено с вето. Двете институции са в откровена "студена война", заяви президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов пред "Bulgaria on air".

Вчера Румен Радев наложи вето на на Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, който беше приет от парламента на 27 септември.

"Затруднявам се да преценя кой е последният скандал. Има много измерения на това, което стана през последните дни. Случилото се е израз на една тенденция – да се използва езикът на омразата. Недопустимо е това, което стана в ефира на телевизията. Недопустима е агресията на вицепремиера. Защо никой не се впечатли от думите на Антон Тодоров по отношение на президента дни по-рано? Може да не харесваш личността на президента, но не може така да се държиш. Това са провокатори във всяко отношение", коментира Първанов.

Според него сегашният президент Румен Радев е "непартиен и старателно отбягващ всякакви подозрения за партийно пристрастие". По думите му обаче Радев е направил грешки, особено по линия на действията на временното правителство.

"Президентската институция се успокои, но не виждам да има активност в международен план. Въпреки това е рано да се говори за импийчмънт. Посланията на Радев трябва да са по-малко остри и повече конструктивни", допълни Георги Първанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст