Искаме да сме равноправни участници в дебата за еврозоната

лиляна павлова

За България е важно да се присъедини към една реформирана еврозона и затова искаме да участваме равноправно в дебата за бъдещето на еврозоната. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на межднародната конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива“, която се проведе в Дома на Европа днес. Тя допълни, че страната ни подкрепя предприсъединителен инструмент за влизане в еврозоната, но смята, че той не бива да се създава за сметка на ресурса на кохезионната политика.

Европа утре ще бъде такава, каквато я изградим днес. Тази отговорност е тежка, но ако сме заедно, можем да го направим. Неслучайно избрахме за мото на Българското председателство „Съединението прави силата“, каза министър Павлова. Тя заяви, че сега е моментът да обърнем внимание на Западните Балкани – не за да създаваме фалшиви очаквания, а за да начертаем ясен план за всяка държава и стратегическо партньорство за тези, които се нуждаят.

В откриването на форума участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът на университета „Бокони“ , министър председател на Италия (2011-2013) и два мандата еврокомисар, сенатор Марио Монти, Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България. В изказването на вицепрезидента Илияна Йотова също се спря на основните предизвикателства пред ЕС и приоритетите на нашето председателство – дебатите по многогодишната финансова рамка, сигурността, кохезионната политика, Западните Балкани.

Окуражен съм от стратегическия фокус и вниманието върху детайлите в акцентите на предстоящото Българско председателство, каза в началото на конференцията сенатор Марио Монти, който сподели впечатления от срещата с министър-председателя Борисов сутринта. Той се спря върху процеса на дезинтеграция в Европа и коментира част от идеите за бъдещето на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст