ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мей е готова за провал на преговорите за Брексит

мей

Британският министър-председател Тереза Мей заяви в реч пред парламента, че нейното правителство се подготвя и за възможността за провал на преговорите с ЕС относно условията за оттегляне на Великобритания от блока, предаде ДПА.

Мей говори пред парламента за първи път след речта си във Флоренция миналия месец. Тя заяви, че правителството е длъжно да се подготви за всички възможности, но подчерта, че се стреми да постигне преходно споразумение с ЕС. "Настроена съм оптимистично и амбициозно относно това, което можем да постигнем", добави премиерът.

Официалните преговори ще продължат до ноември следващата година, след което националните парламенти на ЕС и британския парламент ще имат половин година за ратификация на постигнатите договорености, припомня ТАСС.

Великобритания трябва да използва времето и ресурсите си за договаряне на бъдещите дългосрочни отношения след преходния период, подчерта Мей, цитирана от Ройтерс.

Според британския премиер в преговорите за Брексит има положителна нова динамика. Мей заяви пред Камарата на представителите, че речта й във Флоренция миналия месец е имала за цел да даде импулс на преговорите и е изпълнила тази задача.

Има напредък по отношение на въпроса за правата на европейските граждани във Великобритания и правата на британските граждани в ЕС, съобщи Мей. Това е един от основните проблеми в преговорите за отделянето на страната от блока, отбелязва АП. Друг основен въпрос е колко ще плати Великобритания, за да спази ангажиментите си към ЕС. 

Лондон ще установи контрол над границите си след преходния период за излизане от ЕС, заяви Мей. През това време хората ще могат да посещават Великобритания, да живеят и работят там, но ще има система за регистрация. "За осъществяването на необходимата подготовка за въвеждане на новата имиграционна система ще се наложи да установим контрол над границите си", подчерта тя.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст