Стоян Мавродиев: Ще превърнем ББР в банка с ясна стратегическа визия

Стоян Мавродиев

"Най-голямото предизвикателство е да превърнем Българска банка за развитие от банка с много добри финансови показатели в банка с отлични финансови показатели, и не само – с ясна стратегическа визия. Именно последното е големият къс от пъзела, който липсва в момента. Да, ББР има много висок кредитен рейтинг; да, ББР премина с блестящ резултат оценката на качеството на активите и стрес-тестовете; да, ББР е уважавана на международната сцена и е желан партньор за чуждестранните частни и публични организации и тъй нататък. В същото време обаче липсва най-важното – стратегическата визия за банката, която най-после да получи широко утвърждаване". Това заяви председателят на УС и изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев в интервю за в. "БАНКЕРЪ". 

Мавродиев обяви, че възнамерява да направи ревизия на работата на предишното ръководство на банката, към което имаше доста медийни обвинения, че кредитира бизнеси на лица, които пряко или косвено са обвързани с основните политически партии в страната.

"Има закон и аз смятам да го следвам стриктно. Имайте предвид, че през последните години Европейският съюз работи много върху развитието на дефинициите в Европа за свързани лица, и като председател на КФН аз бях от хората, които участваха в процеса и реално прилагаха тези определения. Доказал съм, че мога да стигна до дъното на такива свързаности и да не се влияя от външна намеса при прилагането на закона. Това смятам да направя и в ББР. Що се отнася до устава, по всяка вероятност ще има промени, за да бъдат изчистени въпроси като този", категоричен бе изпълнителният директор на ББР.

Стоян Мавродиев уточни, че банката ще продължи активно да подпомага малките и средни предприятия както чрез сегашните й финансови инструменти, така и чрез разработването на нови. "Микрофинансиращата институция "Джобс" е ексклузивно фокусирана върху такива компании. Другото ни дъщерно дружество – Националният гаранционен фонд, също улеснява достъпа до финансиране на малките и средните предприятия, като издава допълващи обезпечението гаранции по кредитите им", поясни той.

Цялото интервю четете в последния брой на "БАНКЕРЪ"

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст