Горанов: По-трудно се прави бюджет по време на растеж

Министерски съвет Владислав Горанов

По-трудно се прави бюджет по време на растеж. Бюджет 2018 е добър, а фискалната рамка за следващата година е оптимална и най-бързо нарастват заплати там, където сме идентифицирали най-големите проблеми. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет. 

Днес правителството прие проектите за държавен бюджет за 2018 година, тригодишната бюджетна програма, както и проектите на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване.

Според Владислав Горанов, ще има 4% близо растеж на икономиката за догодина, 1% дефицит и нов държавен заем, който ще бъде изтеглен в размер на 1 млрд. лева. В сектор "Образование" ще се дадат повече средства – близо 330 млн. лева, които основно ще отидат за по-големи възнаграждения. Също така се дават и повече средства за заплати в армията и за полицаите.

"Чуват се много гласове, че темпът на консолидация не е съобразен с икономическия цикъл т.е. че при 3,9-4% ръст на икономиката да се планира бюджет с дефицит не е най-разумното нещо. Има аргументи и в тази посока. В този смисъл над 730 млн. лв. повече разходи за персонал е стъпка, която по моите разбирания е значителна. Дали може още, със сигурност хората, особено заетите в бюджетната сфера, имат желание винаги да получават повече“, заяви Горанов.

Той подчерта, че ще дойде време вероятно през годините, когато ще растат заплатите с по-голям темп и в останалите сектори, но преди да изхарчим тези пари, трябва да ги произведем.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст