Радан Кънев: Бюджет 2018 – ГЕРБ в ролята на Тройната коалиция

Пресконференция Нова република Радан Кънев Трайчо Трайков

Бюджет 2018 – ГЕРБ в ролята на Тройната коалиция преди десет години. Това написа зам.-председателят на ДСБ на страницата си във Фейсбук във връзка с приетите от правителството днес проекти за държавен бюджет за 2018 година, тригодишната бюджетна програма, както и проектите на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване.

Библейската история за съня на Йосиф с мършавите и тлъстите крави не е случайна. Тя показва, че икономическите (и климатичните) цикли съпътстват човешката цивилизация от първия ден. И умението да използваш "тлъстите" години с поглед в бъдещето, може да направи дори от заробения еврейския овчар пръв министър на фараона.

Е, Владо Горанов не става за тая работа. На мястото на Йосиф, щеше да си изгние в килията.

България навлиза в третата година на положителен икономически цикъл, заедно с цяла Европа. Предстоят още няколко години на нарастваща икономика и приходи в бюджета. През тези години, ще има достатъчен ресурс да се финансират крайно спешните реформи в пенсионната система, съкращенията и преструктурирането на администрацията, въвеждането на електронно управление, превъоръжаването на армията, децентрализацията на публичните финанси и осигуряването на икономическа жизнеспособност на общините… Списъкът, разбира се, е много по-дълъг.

Нищо от това не е предвидено в Бюджет 2018. Нищо. Както не беше в 2017, както няма да бъде в 2019, ако на власт са ГЕРБ или БСП. Защото са крадливи комунисти, затова. И лъжливи – защото големите приказки за административна реформа нямат никакво отражение върху бюджета, т.е. няма да има такова нещо. То без пари не става.

И след няколко години, когато икономическият цикъл се завърти, отново ще гризем дървото. И пак няма да има пари за пенсии, и пак пилотите няма да има на какво да летят, и пак общините ще са фалирали, и пак раздутата администрация ще обслужва партии, а не граждани. И пак "предишните" ще са виновни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст