Туризмът “се развива”, хотелите фалират

китен бийч

Бляскавите резултати за развитието на нашенския туризъм, които министърът на туризма Николина Агелкова час по час демонстрира пред обществеността, очевидно не са чак толкова бляскави. Как иначе  да си обясним все по натрапващата се тенденция към  фалит на хотели и вилни селища  в цялата страна. Това ясно личи от десетките продажби на такъв тип обекти не от техните собственици, а от частни съдебни изпълнители както по Черноморието, така и в най-атрактивните СПА и зимни курорти у нас. Очевидно техните доскорошни притежатели трудно се справят със задълженията си по направените инвестиции.

Бегъл преглед на предстоящите този месец продажби, обявени в официалния итнернет сайт на Камарата на частните съдебни изпълнители показва, че ще бъдат продадени изградени и доскоро работещи туристически обекти за милиони левове.

Така например до 20 ноември

частният съдебен изпълнител Таня Маджарова е обявила огледи в търсене на мераклия, който да закупи шестетажния четиризвезден хотел "Китен бийч".  Началната тръжна цена за него е над  3.6 млн. лева. Освен сградата, намираща се на 200 м от плажа, ще се продават и земята, на която той е изграден, и басейнът към него. Комплексът доскоро беше  в списъка на най-луксозните туристически обекти в Приморско.

Доскоро  чорбаджията на този хотел, който е построен преди повече от десет години,  е било дружеството с ограничена отговорност "Китен бийч холидей", собственост на Ажда Тахир и на бургаския бизнесмен Петко Николов. Ако се съди по документацията за предстоящия търг, имотът е стигнал до публична продан заради дългове, натрупани към Райфйзенбанк по договор от 2007-а, които са в размер на 1.5 млн. евро .

Николов има участие още в "Бургас билдинг къмпани" ООД (със съдружник Карел Новак), в "Глобус" ЕООД, в "Паркам холидейс" ООД (със съдружник Слави Костов), в "Бългериън холидейс Китен" ЕООД и "Мулти фрут 2001" ЕООД (там съдружници са му Емил Демирев и Ердал Гюрсел). Освен хотела за публична продан е обявено и заведение, собственост на Николов, намиращо се в Китен. Цената на този обект е 78 хил.лева.

Очевидно бизнесът на Николов не е вървял по мед и масло, и то не от вчера. Името му попада в различни списъци на некоректни  работодатели, които през последните години доста често са допълвани с мненията на много хора, работили в неговите обекти.

До  13 ноември пък частният съдия изпълнител  Ивелина  Божилова  за втори път ще се опита да намери купувач за близо 30-те апартамента в  

хотелския комплекс "Перла"  в Слънчев бряг

Опит за продажбата им е правен в  края на юли, когато  цената им е била  12 269 500 лв., но сега тя е редуцирана до 9 815 600 лева.

Справка в Търговския регистър показва, че управител на длъжника "Амбасадор мениджмънт" ООД  е Константин Киряков. Основен съдружник в това дружество е бургаският бизнесмен Милко Милков чрез свои фирми. В графата "съдружници" в Търговския регистър са вписани дружествата "Холидей он", "Деро – Милко Милков", "Понс-холдинг" и "Перла холидейз".

Милко Понса – прозвището, с което е известен предприемачът, неведнъж е привличал медийно внимание към себе си. Според различни информации в медиите  бургаският "Понс холдинг" има три  хотела в Слънчев бряг: "Сокол", "Гълъб" и "Перла". Последният от тях е открит през 2005 година. Друга любопитна подробност около собственика на "Понс"  Милков е, че той  заедно със Златомир Иванов-Баретата е обвиняем  като лидер на престъпна група за източване на ДДС.  Нека не забравяме и факта, че "Понс холдинг"  участваше и в консорциума от фирми, които трябваше да строят газопровода "Южен поток" през България.

Компанията на Милков се сочи и като основен виновник за погубването на една от най-атрактивните спортни бази в града – Колодрума. "Понс холдинг" беше съдружник на община Бургас в акционерното дружество "Вени комерс", което стопанисва комплекса. Намеренията бяха там да се построи модерен спортен комплекс със зали, хотелска част и подземен паркинг. Този инак интригуващ проект остана само в сферата на неизпълнените обещания.

Комплекс "Перла" не е единственият имот на свързаната с Милков фирма "Амбасадор мениджмънт", който се продава за дългове. В началото на месец май тази година на търг беше обявен и хотел "Княз Павел" в Павел баня. Теренът му заедно със сградите бе оценен на 6 млн. лева. И тази продажба беше вследствие на необслужен дълг, но на свързаната компания "Понсстройинженеринг".

Сегашната продажба се прави заради задължения на собственика на имота "Амбасадор мениджмънт" към Българо-американска кредитна банка и присъединилата се към иска заради необслужен кредит "Инвестбанк".

Справка в Търговския регистър показва обаче, че дружеството е заложило част от дружествените си дялове и в Българска банка за развитие, което на практика означава, че то има задължения и към нея.

Задлъжнели са собственици на хотели не са само по Черноморието.

В курортия комплекс Пампорово

също имат проблеми. Там се разпродава цяло селище с 45 апартамента , собственост на  фирма "Проджест родопи даймънт" ООД. Според Търговския регистър дружеството се  управлява от Георги Тунев. То е собственост на няколко чужди  граждани, сред които придобилите скандална известност  предприемачи – италианецът  Фабрицио Алемано и американецът Джефри Стоун. Те  се прочуха покрай разрушения  тютюнев склад "Ориента" на пловдивската улица "Одрин" 8 (в. "БАНКЕРЪ" разказа за този случай подробно през пролетта на миналата година). С това мераците им за строителство в Пловдив не се изчерпваха – преди години същите тези инвеститори искаха да бутнат кино "Комсомол" в Града под тепетата.

Сега техният имот в Пампорово се продава за 765 хил.лева. Причината и в този случай е необслужван кредити към  Обединена българска банка.  Справка в Търговския регистър показва обаче, че в партидата на дружеството са вписани още няколко запорни съобщения, между които е това на "Банка Пиреос" България. Тази възбрана е наложена заради дълг от 500 хил.евро.

Друг незавършен проект е  в Пампорово – този на едноличното акционерно дружество  "Магнолия холидейз" също ще бъде продаден от частен съдебен изпълнител заради натрупани дългове, но през декември. Собственик на затъналата в борчове компания е Виктор Дрехемов. Той е собственик и на "Магнолия-99" – фирмата, с която преди години участва и в търга за приватизацията на козметичния завод "Ален мак", но не успя да го спечели.

Сега гигантският, но недостроен хотелски комплекс на Дрехемов, който е с площ от над 27 хил. кв. м, се продава едва за 4 911 525 лева. В началото на годината също беше направен опит да бъде намерен купувач за него, но тогава цената му беше значително по-висока – 10.3 млн. лева. Да не говорим за факта, че по времето на строителния бум у нас същият този имот е бил ипотекиран за… над 16 млн. евро.

Става дума за терен от близо 18-те декара, на който трябваше да бъде изграждан комплексът. От обявлението за продажба става ясно, че освен земята ще бъдат продадени и правото  на строеж, както и изградената до груб строеж сграда. Върху продаваното имущество има вписани две договорни ипотеки за 16.7 млн. евро, както и залози, наложени възбрани и вписан договор за наем. От данните в Търговския регистър се вижда, че заложни кредитори на дружеството "Магнолия холидейз" са "Банка Пиреос" и "БСПФ-Магнолия" (което вече не съществува).

За да опишем амбициозния проект на Дрехемов, трябва да споменем, че в момента най-големият хотел в курорта  "Пампорово" има малко над 200 стаи, а според проекта на "Магнолия холидейз"  в този комплекс  трябваше  да се изградят  4-звезден хотел и сграда с над 400 ваканционни жилища. Това беше един от най-големите проекти, станали известни покрай практиката на предишни правителства да се заменят гори в атрактивни региони с такива в общини с по-нисък инвестиционен интерес. Тук историята започва още през 1997-а, когато предприемачът Виктор Дрехемов и съпругата му Софка Дрехемова поотделно купуват земи в смолянските села Мугла и Турен, които впоследствие предлагат на държавата за замяна за имоти в района на Пампорово.

През 2005-а  започва работата по проекта за мегакомплекса. Същинското строителство започва две години по-късно. По това време Дрехемов обяви , че този ваканционен проект ще бъде изграден на най-високото място за подобен тип комплекси на Балканите. Според обещанията очакваната инвестиция само в инфраструктура трябваше да е на стойност  3.5 млн. евро.  Само че от приказките до реализацията разликата е огромна, точно толкова, колкото са и дълговете…?!

Още  един от хотелите в комплекса в местността "Караманджа" отива на публична продан за  пореден път.  То е част от активите на фалираното покрай затварянето на Корпоративна търговска банка акционерно дружество "Сана спейс хотел Хисаря". Пететажният хотел ще бъде търгуван от частния съдебен изпълнител Тодор Витанов в началото на декември. Първоначално обявената тръжна цена за него е  близо 4 млн.лева.

За колко от тези инак атрактивни имоти ще се намери купувач е трудно да се прогнозира. Но ако наистина страната ни се превръща в една от най-бързо развиващите се туристически дестинации, както твърди министър Николина Ангелкова, мераклии да напазаруват тези обекти не би трябвало да липсват. Друг е въпросът кога и на каква цена?!

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст