ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Градът под тепетата: Мека за фалшификаторите

ментета

Бежанският наплив към Европа очевидно продължава да налива вода в мелницата на българската организирана престъпност. Поредно доказателство за това е последната спецоперация на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" срещу фалшификатори на документи за самоличност, проведена тази седмица в Пловдивско, в Стара Загора, в Русе и в Ямбол. По време на акцията за неутрализиране на престъпната група, изготвяла и разпространявала неистински документи за самоличност, са задържани 10 участници в престъпната схема,  от които 8 са криминално проявени.

Разкрити са общо две работилници за изработка на неистински официални български, френски, украински, немски, австрийски, италиански, испански и други документи. От тях са иззети голямо количество както готови, така и недовършени ментета, компютри, принтери, ламинатори, лазерен принтер за гравиране, печатни плаки, мастила и множество материали за изработката на фалшификатите, съобщи МВР.

Пъпът на фалшификаторите очаквано се намира в Пловдив, като се има предвид старата слава на майсторите на ментета от Града под тепетата. Шестима от задържаните са хванати на територията на Пловдив,  извършени са изненадващи претърсвания на шест адреса и на шест моторни превозни средства.

Една от откритите работилници се намирала в апартамент, откъдето са иззети множество готови и недовършени чужди документи, компютри, принтери, ламинатори, печатни плаки, машина за топъл печат, мастила и множество материали, необходими за печата на документи менте. Другата работилница била обособена в офис на фирма, където са намерени лазерен принтер за гравиране, компютърна конфигурация, флаш памет с предпечат на български и чужди документи и изображение на 50 евро.

В два от автомобилите полицаите намерили фалшиви български паспорти, лични карти и свидетелство за управление на МПС. На един от адресите в Пловдив е открито и голямо количество наркотично вещество, което при направения полеви тест е реагирало на канабис.

Друг съучастник в групата е задържан на територията на гр. Стамболийски. При процесуално-следствени действия на адрес в града са открити и иззети неистински документи. Фалшиви документи, снимки паспортен формат с данни на лица и компютърна конфигурация са намерени и при претърсване на апартамент в Русе, където също е задържан член на престъпната група. Групата е имала и "представителство" в Стара Загора, където е задържан още един член на бандата. В дома му антимафиотите открили и иззели неистински документи, снимки паспортен формат с данни на лица. Последният засега член на групата е заловен в Ямбол.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на специализираната прокуратура, срещу трима от задържаните вече са  повдигнати обвинения и са били пуснати под "парична гаранция".

Градът под тепетата вече е доказан център на производство на документи ментета, което е известно на трафикантите на незаконни мигранти. През август 2015 г. в квартал "Кършияка", в офис на партерен етаж на ул. "Розова долина", в режим на работа бе разбита печатница за документи. Там бяха открити свидетелства за управление на МПС-та, визи за ЕС и заготовки за тях, печати, лични карти, международни паспорти, дипломи, карти за пътуване с лични данни на граждани от Близкия изток. Един от задържаните тогава бе 49-годишният Иван Богоев, който вече беше излежавал присъда от 13 години лишаване от свобода за същите престъпления.

Пловдив се покри с тъмна слава и покрай дейността на прочутия местен фалшификатор Димитър Димитров, популярен в подземието с прозвището Митьо Дебелия. Той също имаше в актива си присъда за фалшифициране на документи, придобита скоро след приемането ни в ЕС. През ноември 2007 г. Митьо Дебелия бе арестуван заедно с групата му, в която членуваха още девет души. Тогава от четири адреса в Пловдив антимафиотите иззеха десетки фалшиви норвежки, македонски, литовски, португалски, украински, хърватски, израелски, китайски, италиански, британски и други паспорти. Освен това бяха намерени заготовки за фалшиви визи за САЩ, Канада и държави от Европейския съюз.

След това прокуратурата внесе в съда 180 страници обвинителен акт, в който бе описана дейността на групата на Дебелия, която на практика била агресивен конкурент на дирекцията на МВР за документи за самоличност. Зад решетките освен Димитров попаднаха Георги Панев-Четворката, заловен като член на друга печатница за документи. Там се озова и Иван Стефанов, който пък бе свързан с Иван Богоев и брат му, печатали ментета в офис над Военния съд в Пловдив.

Митьо Дебелия излежа присъдата си и се върна отново в играта, но за кратко. През септември 2012 г. той отново беше арестуван заедно с двама негови съучастници за печатане на фалшиви документи за самоличност. Редовният клиент на ГДБОП беше хванат с три мобилни телефона, три SIM карти, флаш памет, седем паспортни снимки на кандидати за документи. В общото жилище, което Дебелия делял със съучастника му Валентин А., антимафиотите откриха два ламинатора, голямо количество фолио за залепване и ламиниране, хартия формат А4 в розов и син цвят, принтер, силиконов лист, служещ за изготвяне на печати, 15 мастилени тампони, хартия на гилотина, 21 CD, безцветно флуорисцентно мастило, седем мобилни телефона, седем SIM карти. А в апартамент в пловдивския ж.к "Тракия", обитаван от 41-годишен член на групата, бяха иззети три харддиска, флаш памет, два принтера, 44 CD, телефон и SIM карта. 

По време на операцията бе проверен и адрес в комплекс "Манастира" в Свети Влас, община Несебър, където бяха  намерени и иззети други доказателства за дейността на Дебелия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст