Икономическият ръст се задържа поради недостиг на работна сила

Васил Велев - АИКБ Асоциация на индустриалния капитал в България

Икономическият ръст в страната се задържа поради недостиг на работна сила и поради прекомерна административна намеса на пазара на труда. Това се казва в позиция на Асоциация на индустриалния капитал в България. 

Относно Бюджет за 2018 г. в позицията се подчертава, че има възможност БВП да нарасне през 2018 година между и над 3.8 – 4.2 %, ако правителството насочи системни усилия за решаване на основния проблем на бизнеса, възпиращ увеличаването на производството и износа, а именно – липсата на квалифицирани и производителни човешки ресурси

От АИКБ предупреждават, че повишаването на равнището на заетостта (особено на нискоквалифицираните кадри) би могло да се насърчи, ако се пристъпи към бипартитно договаряне на минималната работна заплата по браншове, ако бъдат премахнати минималните осигурителни прагове и доплащането за прослужено време (т.нар. “класове“). Отказът от административно определяне на МРЗ, МОД и на политика по доходите като цяло би осигурило възможност за допълнително нарастване на БВП, както и за включване в заетост на повече хора с ниска и без квалификация.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев подчерта, че малкият бизнес е по-уязвим, по-малко ефективен и често няма възможност да поддържа нужната администрация. Затова според него е особено важно прилагането на Акта за малкия бизнес, както и на теста за малки и средни предприятия при оценката на определени административни актове. Тъй като осигуряването на по-добри условия за МСП е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, АИКБ също активно се включва в дискусията по темата, като основните предложения са свързани с:

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст