ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пучдемон: Ще се върна в Испания, ако ми гарантират справедлив процес

пучдемон

Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който от вчера е в Брюксел, заяви днес, че ще се върне в Испания, ако получи гаранции за справедлив процес.

Колко дълго ще остана в Белгия зависи от обстоятелствата. Ако има гаранции за справедливо отношение, за неутралност на испанската държава, ако имам гаранции за безпристрастен процес, ще се върна незабавно, посочи той на пресконференция в отговор на въпрос. Пучдемон отбеляза, че е предприел пътуване до Брюксел, като столица на Европа и целта на пътуването му не е била Белгия.

Пучдемон опроверга слуховете, че ще поиска от Белгия политическо убежище. Като гражданин на ЕС имам правото на свободно пътуване. Не съм търсил белгийски партии, този въпрос не касае Белгия. Дойдох тук, за да може гласът ни да бъде чут по-ясно, посочи той.

По неговите думи изявлението му в Брюксел цели да открои "тежките недостатъци на демокрацията в Испания". Испанското правосъдие преследва идеите, а не престъпленията, коментира той. Пучдемон заяви, че е законен премиер на Каталуния и оглавяваното от него правителство все още представлява официалната власт в испанската провинция. По неговите думи това правителство ще продължи да работи.

Според него испанската прокуратура търси отмъщение, а не правосъдие. Докато тази заплаха съществува, няма да има условия за обективен процес, коментира Пучдемон. По неговите думи търсените политически гаранции може да бъдат получени чрез ЕС. Моля Европа да реагира, призова той. Няма да се крием от правосъдието, няма да избягаме от отговорността си, добави Пучдемон.

Той съобщи, че е научил за подготвяни насилствени действия срещу него, както и че в последните дни охраната му е била намалена по решение на испанската полиция.

Ако ни осъдят на 30 години затвор, би било огромна грешка, която ще бъде платена скъпо от всички в Европа. Искам ясен ангажимент, че испанското правителство ще признае резултатите от насрочените за декември избори, аз ще ги призная, допълни каталунският политик.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст