Шефът на Пентагона: Джихадистите се държат като рок групи

джеймс матис

Терористичната групировка "Ислямска държава" и екстремистката мрежа "Ал Кайда" се държат като рок групи – ту се разделят, ту се събират, променят имената си. Това заяви ръководителят на Пентагона Джеймс Матис на изслушване в комисията по външни работи на Сената, посветено на използването на военна сила от САЩ зад граница, предаде ТАСС.

"Тези групировки ту се разделят, ту се събират, сменят си имената, направо като рок групи", каза американският министър на отбраната.

Сенаторите поискаха да разберат от Матис на какви основания той използва разрешението на Конгреса от 2001 г. за използване на военна сила. Въпросът е в това, че този документ разрешава на президента на САЩ да води военни действия срещу "Ал Кайда", без да уведомява законодателите.

Членовете на комисията изразиха удивление защо Пентагонът се ръководи от даденото разрешение при воденето на бойни действия срещу "Ислямска държава", която е "скъсала всички отношения с "Ал Кайда", пояснява агенцията.

Според Матис терористите се стараят да използват американските закони против самите САЩ.

Той посочи, че става дума за свързани помежду си групи. По думите му САЩ воюват с групировки, които очевидно се ръководят от едни и същи хора, намират се в един и същ район и имат сходни идеологически принципи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст