ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

6000 граждани заживели в търновските села само за година

село Алино

Само за последната година малко над 6 хил. души от градовете във великотърновска област са се преместили да живеят на село, сочи търновският вестник "Борба". Миграцията е отчетена от Териториалното статистическо бюро в старата столица и показва трайна тенденция. Най-предпочитани са близките до В. Търново села, а тенденцията за миграция от градовете към тях е от няколко години насам, но най-силна е била тази година, сочат фактите за броя на населението. През 2017 г. в Беляковец, Присово, Леденик, Шемшево, Малки чифлик и др. са направени или основно ремонтирани над 200 къщи. В ход е и продажбата на имоти, които са до самите регулационни граници на областния център. Емблематичен пример за това е намиращото се в близост село Беляковец, което вече е съединено с града.

Във всяко едно от околните на болярския град седем села, намиращи се в покрайнините на града, са построени по 15 – 20 нови къщи и малките населени места се превръщат в своеобразни сателитни квартали. „И при Второто българско царство много знатни особи са имали имения в околността около Търновград”, припомнят историци.

Главно се купуват терени извън регулация, където се строят малки вили, част от които дори са от типа на т. нар. сглобяеми къщи. Те имат статут на временни постройки, чието строителство е разрешено в зоните извън жилищната регулация. На места вилните зони дори са по-големи от самото село. „В Малки чифлик има 130 къщи, а вилната зона, оформена през последните десет години, вече включва 170 постройки”, обясняват от кметството. Над 30 семейства са се настанили в селото през последната година. Подобен е процесът и в друго близко до Велико Търново село – Беляковец – там също има 20 нови семейства. Селото вече е с над 1000 души население, макар че по официални данни жителите са двойно по-малко.

Чистият въздух, спокойствието, добрата инфраструктура и ниските цени на имотите са основните фактори за преместването, обясняват от компаниите за недвижими имоти. Всички от описаните села се намират на 10 минути път с кола от центъра на старата столица. Цените на къщите в добро състояние варират от 20 до 40 хиляди лева в зависимост от това дали са едноетажни или двуетажни.

Процесът ще продължи и през следващите години, става ясно от инвеститорските планове за региона. В околностите на Велико Търново вече има близо 50 одобрени разработки за вилни комплекси. Тенденцията се потвърждава и от официалните статистически данни, според които хиляди търновци са се върнали на село през последната година. Край по-малките градчета обаче тенденцията е друга – там хората избират селата заради по-малкото разходи и по-евтиния живот. Навсякъде процъфтява домашното земеделие като начин да се спестят пари за плодове, зеленчуци, пилешко месо и други ежедневни продукти.

Нова вилна зона в местността Под баира вече започна да се оформя и край Дебелец. Тук се появиха и първите луксозни къщи, видя наш екип наскоро. Идентични са и процесите в Павликени, Свищов, Сухиндол и др. общини.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст